23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

Uniunea Salvaţi România: Reducerea TVA la energie şi gaze, soluţia corectă şi eficientă pentru depăşirea actualei crize

gaze

Comunicat de presă

La doar două luni de la adoptarea legii plafonării şi compensării facturilor la energie, liderii coaliţiei la putere vorbesc despre cât de ‘ineficientă’ este aceasta, despre cum nu poate fi ea pusă în aplicare şi despre cum se impune adoptarea unui alt act normativ. În acest context, USR reaminteşte partidelor la guvernare măsurile propuse încă de la începutul lunii octombrie 2021, măsuri care, dacă ar fi fost implementate, ar fi ajutat într-adevăr populaţia şi mediul de afaceri să depăşească actuala criză cauzată de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

‘USR a spus încă de la început că legea plafonării şi compensării va fi un eşec. Acum încep să vadă şi ei asta. Din păcate românii suferă şi încă vor mai suferi din cauza lor. Am avertizat atunci, în octombrie, că producătorii industriali nu vor putea face faţă, că vor fi nevoiţi să închidă sau să-şi reducă consumul. Am avertizat că preţurile produselor lor vor exploda, produse pe care noi toţi le cumpărăm. De atunci, fix asta s-a întâmplat. Marii consumatori industriali şi-au redus sau chiar închis producţia.

Azomureş a oprit total. Alro Slatina, un producător important de aluminiu, îşi reduce producţia cu 60%. Realitatea şi, în acelaşi timp, fondul problemei este că România a fost adusă în stadiul de a nu mai fi independentă energetic. Sistemul nostru energetic avea şi are nevoie de investiţii ca de aer. Dacă în trecut eram net exportatori de energie electrică, acum suntem net importatori. Iar situaţia nu va face decât să se înrăutăţească. Şi toate astea pentru că, de la Revoluţie încoace, companiile de energie ale României au fost constant conduse de sinecurişti de partid. De incompetenţi şi de rude de baroni locali de partid’, declară deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

‘Nu le pasă de preţul la energie pentru că pe ei nu-i afectează. Virgil Popescu, ministru al Energiei de peste doi ani, ne spune nonşalant că lui nu i-a crescut factura la energie. Doar că, ce să vezi, nouă celorlalţi ne-a crescut preţul. Şi în ciuda a tot ce încearcă unii şi alţii să spună de câteva luni, nu liberalizarea a fost cauza. Ci bătaia de joc a miniştrilor Energiei. USR a venit cu nişte propuneri clare şi de bun simţ, care se regăsesc şi în recomandările Comisiei Europene, pe care le-am depus ca amendamente la lege. Deşi erau uşor de aplicat, fără birocraţie, încă de la 1 noiembrie, ele au fost respinse pe bandă rulantă’, precizează Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

USR a propus, încă din prima parte a lunii octombrie, un pachet concret de măsuri pentru reducerea cu 32% a preţului la energie, pachet care includea:

1. Scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA la electricitate şi gaze pentru consumatorii casnici, pe o perioadă de 6 luni.

2. Subvenţii temporare pentru CET-uri.

3. Credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturilor la curent şi gaze.

4. Exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici.

Măsurile au fost prezentate public, dar şi direct preşedintelui Klaus Iohannis, cu prilejul consultărilor organizate la Palatul Cotroceni pentru formarea unui nou guvern.

De asemenea, USR a prezentat public şi un set de măsuri pe termen lung care ar trebui implementate de statul român pentru reechilibrarea preţurilor la energie:

– Accesarea celor peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare, bani europeni disponibili pentru România, de investit în noi capacităţi de producţie.

– Decăpuşarea companiilor de stat din energie.

– Permiterea contractelor bilaterale pe termen lung pentru a debloca investiţiile în noi capacităţi de producţie.

– Eliminarea monopolului OPCOM de pe piaţa bursieră de tranzacţionare a energiei electrice.

– Reformarea Complexului Energetic Oltenia, principalul producător de energie electrică pe bază de cărbune.

– Finalizarea centralei pe gaz de la Iernut de către Romgaz.

– Eliminarea birocraţiei privind utilizarea terenurilor agricole pentru construcţia de noi proiecte de energie verde.

– Deblocarea investiţiilor în exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime din Marea Neagră.

– Deblocarea programului ‘Casa Verde Fotovoltaice’ şi stimularea românilor să devină prosumatori.

– Construirea cadrului administrativ şi legislativ pentru investiţiile în proiecte eoliene offshore în Marea Neagră.

Ulterior, la iniţiativa deputaţilor Cristina Prună şi Claudiu Năsui, USR a depus şi un proiect de lege cu măsurile pe termen scurt menite să scadă facturile pentru consumatorii casnici şi IMM-uri. Din păcate, în loc să fie dezbătut şi aprobat în regim de urgenţă, proiectul USR a fost respins de Senat pe 13 decembrie, după care s-a blocat la comisiile din Camera Deputaţilor.