13 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Guvernul Ciolacu şi-a onorat promisiunile faţă de fermieri, care încep noul an agricol în cele mai bune condiţii!

Alin Chirilă

COMUNICAT DE PRESĂ

‘Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul social-democrat al Agriculturii, Florin Barbu, şi-au respectat toate promisiunile făcute fermierilor români astfel încât aceştia să aibă şanse egale în competiţia cu cei europeni.

Guvernul a reuşit să obţină de la Bruxelles aprobarea amendamentului făcut de România cu privire la pârloagă şi la rotaţia culturilor. Astfel, ţara noastră – care are la nivel naţional o suprafaţă de peste 4% pârloagă – va fi exceptată de la prevederile care îi obligau pe fermieri să renunţe la cultura de pe 4% din suprafaţa lor. Totodată, s-au oprit importurile de cereale din Ucraina. După finalizarea contractelor încheiate înainte de introducerea restricţiilor europene, nu s-au mai importat cereale din Ucraina’, a declarat deputatul PSD Alin Chirilă.

Lista completă a măsurilor îndeplinite de Guvernul Ciolacu pentru susţinerea fermierilor:

* Amânarea ratelor fermierilor aflaţi în dificultate din cauza secetei.

* Aprobarea ‘Creditul fermierului’, prin care fiecare fermier poate obţine până la 280.000 de euro pentru acoperirea ROBOR pe 5 ani, cu o dobândă fixă de doar 1,95%.

* Subvenţionarea cu 50% energiei electrice pentru irigaţii! Guvernul acoperă 50% din facturile pentru energia electrică utilizată la pompele pentru irigaţiile agricole.

* Acordarea a 100 euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022 şi 100 de euro/animal pentru crescătorii de vaci de carne. Sprijinul se acordă proporţional şi crescătorilor de porci şi păsări pe baza unei formule de calcul.

* Actualizarea subvenţiei la motorină. Fermierii vor primi pentru anul 2024 subvenţie la motorină la valoarea maxim posibilă, respectiv 2 lei/litru! Asta înseamnă carburant mai ieftin cu 25% pentru agricultură!

* Echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1 precum şi înmatricularea utilajelor doar pe baza înregistrării la primărie, fără obligativitatea CIV şi ITP. (Sursă foto: facebook)

Alin Chirilă
Deputat PSD