13 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

România are nevoie de un preşedinte social-democrat, iar Republica Moldova de un partid social-democrat de stânga puternic

Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a participat la evenimentul ‘Living better with Europe’, organizat la Palatul Parlamentului şi la care au fost prezenţi reprezentanţi ai social-democraţilor din Parlamentul European.

‘Avem, noi ca români şi nu numai noi, întreaga Europă, o mare provocare. Este vorba de independenţa şi sustenabilitatea Republicii Moldova. Sunt unul dintre susţinătorii preşedintei Maia Sandu, chiar dacă nu face parte din familia noastră politică, este preşedintele care a reuşit să ţină drumul european în Republica Moldova. Acest lucru l-a reuşit, în primul rând, cu ajutorul României. Sustenabilitatea economică a Republicii Moldova este datorată României, dar şi partenerilor europeni. (…) Dar asta nu înseamnă că Republica Moldova nu are nevoie de social-democraţie, asta nu înseamnă că Republica Moldova nu are nevoie de un partid de stânga puternic’, a spus Ciolacu.

El a salutat prezenţa la eveniment a preşedintelui Partidului Social Democrat European din Republica Moldova. ‘Cu certitudine, ţinând cont de profilul Republicii Moldova, Republica Moldova are nevoie de un partid social-democrat de stânga puternic’, a susţinut Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, alegerile europarlamentare din acest an vor fi despre principii, vor fi pentru apărarea valorilor, a statului de drept, dar, în primul rând, despre economie.

‘Prin ceea ce trece Europa acum, şi România este parte în această trecere, în acest moment, Europa are nevoie în principal de social-democraţie. Toate provocările, toate urgenţele cetăţenilor pe care îi reprezentăm, toate au rădăcini social-democrate. De aceea, sunt ferm convins, cum şi România are nevoie de un preşedinte social-democrat după 20 de ani, şi Europa are nevoie de un preşedinte al Comisiei Europene social-democrat’, a menţionat liderul PSD.

El a completat că România este al doilea stat european la absorbţia fondurilor europene în fostul exerciţiu financiar.

‘Economia normal că va fi motorul nivelului de trai, cum este şi acum. Vedem multe state europene, Germania, care este motorul principal al Europei, a avut dificultăţi anul trecut şi a intrat în recesiune. Am reuşit în România printr-o stabilitate politică să evităm acest lucru. Am fost nevoiţi să luăm şi măsuri într-o perioadă scurtă. Cu adevărat, nu ştiu cum s-a nimerit, a trebuit să le iau eu după ce am ajuns prim-ministru, după câteva săptămâni, ele fiind tot timpul amânate, cu toate că toate cifrele indicau că aceste măsuri trebuie luate. Cred că printr-un dialog deschis şi cu oamenii de afaceri şi cu cetăţenii români am găsit soluţiile cele mai bune pentru această perioadă. Suntem al doilea stat european la absorbţia fostului exerciţiu financiar. Am avut absorbţie de 96%’, a transmis Ciolacu.