23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

Deputatul Viorica Sandu: Prioritatea PSD: compensarea reală a facturilor la energie electrică şi gaze naturale

Viorica Sandu

Declaraţie de presă

PSD va solicita, în prima şedinţă a coaliţiei de guvernare, adoptarea în regim de urgenţă a unor modificări şi completări la legislaţia privind protecţia cetăţenilor faţă de creşterea galopantă a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

În acest moment funcţionăm pe o lege propusă de actualul ministru PNL al Energiei, Virgil Popescu, Legea plafonării preţurilor la energie, adoptată de fosta majoritate parlamentară, care nu oferă o protecţie reală a cetăţenilor şi poate provoca un efect de domino ce va determina prăbuşirea unor instituţii şi companii strategice din economia românească.

Va trebui ca în viitoarea şedinţă de coaliţie să venim cu alt act normativ, atât pentru persoanele vulnerabile, cât şi pentru companiile româneşti, pentru diminuarea acestor efecte negative şi pentru protejarea adecvată a acestora.

Este urgent necesară o şedinţă cu ministrul Energiei şi găsită altă modalitate mai accesibilă pentru populaţie şi companii.

Principalele soluţiile pe care PSD le va propune în coaliţia de guvernare sunt următoarele:

1. Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie.

2. Simplificarea procedurilor de plată a compensaţiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată.

3. Reglementarea unor sancţiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislaţia în vigoare.

4. Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie şi la IMM-urile afectate puternic de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Este urgenţa numărul unu, alături de pandemie!

Viorica Sandu, deputat PSD
6 ianuarie 2022