25 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

PSD, PNL şi UDMR, călăii luptei anticorupţie. Încă un pas în transformarea DNA într-o formă fără fond

DNA

USR – Comunicat de presă

Prin votul dat astăzi (ieri – n.r.), pe repede-înainte, la proiectul Predoiu de aşa-zisă desfiinţare a Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, PSD, PNL şi UDMR au dat încă o lovitură gravă luptei anticorupţie, cu acceptul preşedintelui Klaus Iohannis. USR doreşte desfiinţarea Secţiei Speciale înfiinţate la comanda lui Liviu Dragnea, dar doreşte o desfiinţare reală, nu una pur formală, prin care se realizează, de fapt, o reorganizare şi o întărire a SIIJ. Deputaţii USR au votat împotriva proiectului Predoiu pentru că nu pot accepta transformarea DNA într-o formă fără fond şi nici superimunitatea acordată judecătorilor CCR.

‘În afara titlului proiectului, care se referă la desfiinţarea SIIJ, totul este greşit. Procedura de transparenţă decizională a fost călcată în picioare de Ministerul Justiţiei, iar dezbaterile în Parlament au fost pe repede-înainte, fără a se aştepta avizul Comisiei de la Veneţia. Totul arată că suntem pe un drum greşit. Ce nu a îndrăznit să facă nici Liviu Dragnea îndrăzneşte să facă actuala guvernare. Toate obiectivele pe care şi le-au propus cei care au înfiinţat SIIJ în 2018 sunt bifate prin proiectul adoptat astăzi, începând cu obiectivul principal al celor certaţi cu legea şi anume să scape de anchetele DNA. Al doilea obiectiv bifat: să numească procurorii care să-i ancheteze pe magistraţi. Al treilea obiectiv bifat: să creeze pârghia prin care dosarele DNA în care sunt vizaţi politicieni să ajungă la alte structuri din Parchet. Este extrem de grav ce se întâmplă, o păcăleală, o bătaie de joc şi la adresa instituţiilor europene, faţă de care ne-am angajat să desfiinţăm cu adevărat SIIJ, nu doar formal’, declară Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

‘Astăzi, am auzit în plenul Parlamentului fantoma lui Liviu Dragnea hăhăind în timp ce vede bătaia de joc pe care PSD şi PNL au arătat-o românilor. Ceea ce am văzut astăzi a fost o discuţie despre cum să ne facem judecători pe nume personal, iar majoritatea ridicolă PSD-PNL a mai dat un picior în spate Justiţiei din România. Nu au desfiinţat nimic, doar s-au asigurat că-şi bagă Justiţia în buzunar şi că-i transformă pe judecători în instrumente. Şi ne mai mirăm că oamenii privesc Parlamentul ca pe o adunătură de netrebnici, ne mai mirăm că ne pleacă tinerii din ţară, când ei au votat astăzi încă un argument ca generaţiile care termină acum o şcoală să fie convinse că nu mai sunt şanse în ţară. Dacă este o şansă pentru această ţară este România europeană, reprezentată de USR’, declară Dan Barna, vicepreşedinte USR şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Prin forma votată astăzi de majoritatea PSD-PNL-UDMR, Justiţia din România se întoarce în perioada Adrian Năstase-Rodica Stănoiu, când dosarele se instrumentau la partid, iar magistraţii curajoşi erau sancţionaţi.

DNA şi DIICOT nu vor mai avea competenţa de a-i ancheta pe magistraţi. În schimb, PSD, PNL şi UDMR au dat o nouă superimunitate judecătorilor Curţii Constituţionale şi magistraţilor asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională.

Scăparea judecătorilor CCR de anchetele DNA, prin asimilarea lor corpului magistraţilor, este cu atât mai absurdă cu cât aceştia sunt numiţi politic, ba chiar sunt foşti parlamentari PSD şi UDMR dacă ne uităm la componenţa actuală.

USR va face toate demersurile şi la Senat pentru ca SIIJ să fie desfiinţată cu adevărat, iar DNA să-i fie refăcută competenţa, nu să-i fie ştirbită şi mai mult.

Dacă şi după dezbaterile din Senat legea va conţine aceleaşi lucruri nocive, USR o va contesta la Curtea Constituţională şi va comunica partenerilor europeni toate efectele dezastruoase care se ascund în spatele actului adoptat de majoritatea PSD-PNL-UDMR.