23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

PSD Caraș-Severin vrea prezidențiale înainte de parlamentare

alegeri

Anul electoral 2024 este considerat atipic pentru că vor avea loc toate rîndurile de alegeri posibile- europene, locale, parlamentare, prezidențiale. Un bun motiv de calcule, strategii și negocieri între partidele de la putere care, evident, vor să-și maximizeze șansele.

Deși discuțiile au început acum circa un an, PSD și PNL nu au ajuns încă la un rezultat privind calendarul alegerilor. Singura dată certă, iar asta pentru că se stabilește la nivel european și nu național, este cea a europarlamentarelor- 9 iunie. În rest… nebuloasă.

Interesele PNL și PSD diferă în funcție de scorurile din sondajele de opinie. Dacă PSD este cotat în unele sondaje cu circa 30%, PNL nu depășește 20% nici în cele mai optimiste, fiind la egalitate cu AUR.

Din informațiile Politik, PSD ar vrea organizarea alegerilor prezidențiale în 10 și 24 noiembrie, iar parlamentarele după cel de-al doilea tur al prezidențialelor, adică pe 8 decembrie.

O soluție inedită, pentru că de regulă alegerile parlamentare s-au organizat simultan cu primul tur al prezidențialelor și nu au fost niciodată după cele prezidențiale. Cel puțin așa a fost pînă în 2004.

Cu toate acestea, potrivit unor surse din conducerea PSD Caraș-Severin, nu este scoasă din discuție nici suprapunerea primului sau chiar celui de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor cu parlamentarele din 8 decembrie.

În funcție de formula aleasă, principalele partide vor fi mai mult sau mai puțin avantajate, dar toate scenariile PSD pleacă de la ideea că va cîștiga alegerile prezidențiale. Inclusiv cele pentru Consiliul Județean Caraș-Severin…