25 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Marea Neagră este o regiune de importanţă strategică pentru NATO

Marea Neagră

Marea Neagră este o regiune de importanţă strategică pentru NATO, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

‘Interesul aliat din această zonă vitală pentru securitatea, dar şi economia internaţională, fiind o zonă expusă, în contextul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei este ridicat’, a afirmat şefa diplomaţiei române.

Ea a participat, joi şi vineri, în Lituania, la reuniunea ‘Snow Meeting’ care s-a axat pe discuţii la nivel înalt pe teme de apărare şi strategice, în special în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Odobescu a vorbit şi de eforturile aliate de a susţine Ucraina, inclusiv de mecanismul care trebuie aprobat în Consiliul European.

Astfel, a apreciat că în prezent este o ‘perioadă extrem de critică, când trebuie să ne unim în continuare eforturile pentru a susţine Ucraina, nu numai în plan bilateral, dar mai ales în plan european’.

‘Aici mă refer la importanţa identificării unei soluţii pentru a ajunge la un acord la începutul lunii februarie, privind facilitatea pentru Ucraina. Sunt deja o serie de semnale pozitive în acest sens. Negocierile la Bruxelles continuă şi ne exprimăm speranţa că se va identifica o soluţie în acest sens, cât mai rapid posibil’, a spus Odobescu.

Ministrul de Externe a vorbit în Lituania şi despre tema consolidării Flancului estic.

‘Pentru noi, pentru România, este un lucru extrem de important să implementăm deciziile adoptate la Summitul de la Vilnius şi să întărim postura de apărare şi descurajare pe Flancul estic al NATO într-o manieră coerentă şi unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră’, a spus ea.

În acest sens, a prezentat recenta iniţiativă româno-bulgaro-turcă de deminare în Marea Neagră, care este ‘deschisă tuturor aliaţilor’.

În context, şefa diplomaţiei române a vorbit de Strategia SUA de securitate şi dezvoltare a Mării Negre.

‘Am lucrat îndeaproape cu partenerii americani, pentru a scoate şi mai mult în evidenţă importanţa geostrategică a Mării Negre şi ne bucurăm că în Congresul American avem aceste semnale pozitive şi Marea Neagră a fost recunoscută ca o zonă strategică în momentul în care a fost adoptat bugetul pentru apărare’, a arătat Odobescu.

Ea a amintit că ‘dialogul cu partea americană continuă la cel mai înalt nivel’.

‘Au fost aspecte care au fost deja atinse în cadrul vizitei primului ministru la Washington (în decembrie anul trecut – n.r.), iar acest dialog cu partea americană va continua şi în perioada următoare’, a arătat Luminiţa Odobescu.