23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

Guvernul a adoptat noi măsuri birocratice care descurajează dezvoltarea României

Cseke Attila

COMUNICAT DE PRESĂ

În ultimele zile ale anului, Guvernul a adoptat noi măsuri fiscale, care vor duce la birocraţie sporită, mai puţină dezvoltare, şi fonduri nerambursabile care nu vor fi investite – a atras atenţia liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, fost ministru al dezvoltării şi administraţiei publice.

Senatorul a subliniat: fondurile nerambursabile sunt o oportunitate de dezvoltare pentru România, iar într-un context financiar nefavorabil, după pandemie şi având în vedere războiul din Ucraina, nici un stat membru al Uniunii Europene nu îşi poate permite să nu atragă toate fondurile externe disponibile pentru investiţii. Totuşi, Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă care va încetini atragerea fondurilor europene nerambursabile.

În acest sfârşit de săptămână a fost publicat, în Monitorul Oficial, OUG 127/2023, care prevede limite lunare pentru creditele bugetare şi de angajament şi în cazul fondurilor europene. Acestea limitează ministerele la semnarea contractelor de finanţare şi plăţi pentru investiţiile finanţate din fonduri europene, care nu erau limitate până acum.

Noul OUG vine după o serie de măsuri adoptate prin OUG 90/2023, care s-au dovedit a fi neprielnice pentru dezvoltarea României. ‘Rezultatul măsurilor OUG 90/2023 pot fi văzute: Guvernul nu poate plăti constructorii pentru munca prestată, muncitorii emigrează în alte ţări, iar România este un mare şantier cu lucrări neterminate. Guvernul pare să fi conştientizat că aceste măsuri nu au fost bune, pentru că în ultimele luni ministerele au cerut aproape 100 de derogări, excepţii de la propria regulă’ – a subliniat Cseke Attila.

În opinia senatorului UDMR acest lucru arată că Guvernul nu poate, sau nu vrea să se conformeze cu propriile sale prevederi. Senatorul a spus ‘Ministerul finanţelor trebuie să construiască sisteme, Guvernul să facă ordine. Cele aproape 100 de excepţii nu servesc acest scop’.

Fostul ministru al dezvoltării a arătat: există un minister care nu poate aplica jaloane PNRR şi directive europene importante de două luni, pentru că nu poate plăti 2.336 lei pentru a publica în Monitorul Oficial patru ordine de ministru, şi a cerut derogare de la Guvern pentru plata acestei sume.

Cseke Attila a declarat: UDMR cere Guvernului să nu mai adopte reglementări care nu pot fi aplicate, care dăunează dezvoltării României, şi să abroge prevederile neprielnice adoptate până acum.