13 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Fermierii şi transportatorii din România ar putea fi sprijiniţi prin scutirea de impozit a profitului investit

Fermier

Deputatul PNL Valentin Făgărăşian consideră că fermierii şi transportatorii români traversează o perioadă extrem de dificilă, determinată de creşterea tuturor costurilor şi de importurile masive din spaţiul extracomunitar, motiv pentru care, alături de măsurile deja adoptate de Guvernul României, ar putea fi analizată şi chiar aplicată măsura scutirii de la plata impozitului pentru profitul investit în cele două sectoare:

‘În urmă cu aproximativ doi ani, am depus în Parlament o propunere legislativă prin care urmăream să ajut cele două sectoare economice să se dezvolte şi să se capitalizeze, cu ajutorul investiţiilor. Am propus, aşadar, extinderea sferei de aplicare a scutirii de impozit pentru profitul investit în construcţiile agricole, în maşini şi utilaje agricole, precum şi pentru mijloacele de transport noi.

Chiar dacă au trecut doi ani, proiectul este încă în procedură legislativă, a obţinut avize favorabile de la Consiliul economic şi social, Consiliul concurenţei, Consiliul legislativ şi poate fi adoptat oricând, dacă se consideră că bugetul din anul 2024 poate permite acest lucru. În ultimii doi ani, din cauza deficitelor bugetare foarte mari provocate de crizele succesive, această scutire de impozit nu a fost posibilă.

Acum, însă, când în cele mai multe dintre statele europene se caută soluţii pentru a proteja fermierii şi transportatorii, cred că scutirea de impozit pentru a face investiţii ar fi o măsură care să ajute cele două domenii esenţiale din economia naţională. Sprijinind fermierii să construiască depozite, silozuri, spaţii pentru creşterea animalelor, să cumpere utilaje performante, iar pe transportatori să poată să achiziţioneze camioane şi remorci noi, cu un consum mai mic şi costuri reduse de reparaţii, nu facem decât să ajutăm economia naţională.

Am convingerea că, pe termen lung, această facilitate fiscală ar aduce mai mulţi bani la buget şi i-ar face pe fermierii şi pe transportatorii români mult mai puternici în UE. Îmi exprim speranţa ca acest proiect va fi evaluat şi implementat, chiar şi numai pentru o perioadă scurtă de timp, de 1-2 ani.’

Valentin FĂGĂRĂŞIAN
Deputat PNL