13 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” declanşează protestele stradale

protest_solidaritatea_sanitara

COMUNICAT DE PRESĂ

Seria protestelor de stradă declanşate de Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ începe astăzi cu pichetarea Ministerului Muncii, în intervalul orar 10:00 – 12.00. Peste 300 de membri ‘Solidaritatea Sanitară’ vor fi prezenţi la pichetarea ministerului, pentru a susţine revendicările organizaţiei.

Seria protestelor stradale precede declanşarea grevei generale în privinţa căreia Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ a făcut deja primul pas în cursul zilei de ieri, înaintând Guvernului notificarea privind declanşarea grevei împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului la nivelul sectorului Sănătate (documentul poate fi găsit aici).

Într-o formă sau alta, toate guvernele ultimilor ani, inclusiv cel actual, au reuşit ‘performanţa’ de a nu rata nicio categorie profesională din sectorul public de sănătate în privinţa tratamentului discriminatoriu. Asistentele medicale, infirmierele şi toate categoriile de personal care asigură continuitatea actului medical sunt în continuare remunerate cu sporuri la nivelul anului 2018. Personalul nemedical/ TESA este de asemenea rămas în urmă, în rândul acestor categorii de personal existând o inechitate generată de anexa din legea salarizării în care au fost încadraţi. Nici medicii nu fost iertaţi de guvern: gărzile suplimentare le sunt plătite în continuare cu un tarif-orar de acum 6 ani.

Revendicările Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’ privesc tocmai revenirea la normalitate în privinţa drepturilor salariale ale lucrătorilor din sănătate, care înseamnă în primul rând echitate şi o majorare salarială ce presupune creşterea puterii de cumpărare:

– Acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată;

– Creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate cu cel puţin 25% pentru anul 2024;

– Adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali.

– Finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025;

– Adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală. (Sursă foto: solidaritatea-sanitara.ro)

Comitetul Director