23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

Partidul Volt România se opune comasării alegerilor europarlamentare şi locale

Logo_Partidul_Volt_România

COMUNICAT DE PRESĂ

Partidul Volt România îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la propunerea coaliţiei de guvernare PSD-PNL de a comasa alegerile europarlamentare şi locale. Considerăm că această propunere este nu doar inutilă, ci mai ales dăunătoare pentru democraţia din România. Comasarea alegerilor nu serveşte intereselor cetăţenilor români, ci este o manevră politică menită să salveze artificial liderii coaliţiei de guvernare.

Cetăţenii români vor fi privaţi de posibilitatea de a-şi exprima opţiunile politice în mod distinct şi clar, în funcţie de nivelul de guvernare şi de competenţele aferente. Astfel, se creează confuzie şi se diluează importanţa fiecărei runde electorale, care ar trebui să fie o ocazie de a evalua performanţa şi de a sancţiona sau credita partidele şi candidaţii în funcţie de rezultatele obţinute în ciclurile electorale precedente şi de proiectele propuse.

Comasarea alegerilor îngrădeşte accesul la procesul electoral al unor categorii de cetăţeni, cum ar fi muncitorii şi tinerii care se află în alte localităţi decât cele de domiciliu sau reşedinţă. Aceştia vor avea acces doar la secţiile de vot pentru europarlamentare, fiind astfel împiedicaţi să-şi aleagă primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni. De asemenea, studenţii nu pot pleca acasă să voteze pentru că fie sunt în presesiune, fie în sesiune. Astfel, se încalcă principiul egalităţii de şanse şi se favorizează o participare inegală şi neuniformă la vot.

Dacă PSD şi PNL doresc cu adevărat eficienţă în procesul electoral, au soluţia de a implementa pentru toate tururile de scrutin metode de vot online şi vot prin corespondenţă. În acest fel, accesul la procesul electoral va fi mai democratic şi mai incluziv, iar costurile şi riscurile vor fi reduse. Partidul Volt România susţine aceste soluţii moderne şi sigure, care facilitează exprimarea voinţei populare şi cresc gradul de implicare civică.

Adevărata problemă politică a ţării este ascensiunea extremismului, alimentată de incompetenţa cartelului de guvernare PSD-PNL, care a eşuat în gestionarea crizelor succesive în care România a avut de suferit. Partidul Volt România respinge orice formă de extremism, propunând o alternativă progresistă, europeană şi sustenabilă, care să aducă România mai aproape de standardele şi valorile Uniunii Europene.

Partidul Volt România îşi reafirmă angajamentul de a participa la alegerile europarlamentare şi locale cu candidaţi competenţi, integri şi motivaţi, care să reprezinte interesele şi aspiraţiile cetăţenilor români, atât la nivel local, cât şi la nivel european.