2 noiembrie 2024

Politik

Politica la absolut!

Europarlamentarul Mircea Hava aduce veștile pe care mii de familii din județul Alba le așteaptă

Mircea Hava

Peste două milioane de locuitori, inclusiv din județul Alba, vor putea beneficia de finanțare prin intermediul viitorului Acord de Parteneriat – Instrumentul pentru Investiții Teritoriale Integrate

Ora Adevărului: deși târzie, un pic, face parte din „ceasul” care aduce veștile pe care mii de familii din județul Alba și alte câteva zone din țară, însumând peste două milioane de locuitori, le așteptau și le merită! Miercuri seara (15 decembrie 2021), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat forma actualizată a Acordului de Parteneriat prin care miliarde de euro, bani nerambursabili, separat de PNRR, și chiar peste puterea acestui plan, vor reclădi comunități și zone intrate într-un S.O.S., de ani de zile.

Sunt printre cei care au avertizat, de mai bine de un an de zile, alături de mai mulți colegi, eurodeputați PNL, Guvernul României, condus pe atunci de către Ludovic Orban și, ulterior, de premierul Cîțu, precum și pe ministrul Ghinea, cu privire la obligativitatea respectării Legii 176/2020 ce tratează investițiile teritoriale integrate (ITI) și obligativitatea includerii în cadrul Acordului de Partenriat, pe lângă Delta Dunării și Valea Jiului, și a altor microregiunii, precum Moții, Țara de Piatră. Evident, la pachet cu celelalte regiuni garantate prin lege, din Țara Făgărașului, zona Bucovinei etc. Vorbim de o lege ce a unit politicieni semnatari din mai multe partide, fiind cu adevărat un exemplu de colaborare.

Deși târziu, Guvernul României a înțeles eforturile mele și ale colegilor mei, în egală măsură alături de cei direct intersați din zona Apusenilor, Făgărș ori Bucovina. Împreună am determinat negocierea cu Comisia Europeană pentru valorificarea unor sume importante de bani din perioada de finațare 20121-2027, în interesul acestor importante comunități.

Ce înseamnă asta? Bani pentru apă și canal, pentru drumuri și servicii sociale adresate nevoiașilor, investiții în afaceri locale, în dezvolatrea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, forță de muncă, sectorul agricol și montan, implicit a turismului.

Privitor la sutele de milioane de euro pe care aceste regiuni urmează să le primească, atenția tuturor trebuie să se îndrepte către strategiile propuse de aceste micro-regiuni pe următorii 10 ani, cu priorități ce vor solicita proiecte de finațare susținute, în cea mai mare parte, prin fondurile de finanțare europene.

E o veste bună ce trebuie serios abordată de Asociațiile de Dezvoltare, administrații locale vizate, dar și de guvern. Toți vor avea un timp scurt pentru a se pregăti și sper că prin propunerile de dezvoltare vor putea cheltui cât mai mult din acești bani, responsabil și cu folos. Un prim caz de implementare a fost Delta Dunării, care, în opinia mea, s-a remarcat, mai degrabă, ca un eșec, referindu-ne la impact. Așa ceva nu aș mai vrea să se întâmple, în proiecte ce nu pot garanta mai mult decât lefuri sau indicatori de raportat pe hârtie pentru gloria unor funcționari guvernamentali sau din turnurile de fildeș europene.

Salut acest Acord ce dă, pe bună dreptate, întâietate Moților din Țara de Piatră. Mă simt legat de acești oameni, de primarii gospodari din Alba, Hunedoara, Arad, Bihor, Cluj – personificați de primarul Zlatnei, cel care a avut inițiativa înființării Asociației de Dezvoltare. Voi rămâne până la final alături de ei, cei lângă care am împlinit, întotdeauna, așteptările oamenilor.