23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

Deputatul Radu Tudor Ciornei: Idiocraţia este sistemul ce se opune organic meritocraţiei

Radu Tudor Ciornei

Declaraţie de presă

Idiocraţia este sistemul ce se opune organic meritocraţiei. În acest sistem, oameni incompetenţi, needucaţi şi hoţi îşi urcă pe bază de pile şi şpagă, în poziţii bine plătite, pentru care trebuie să ai ceva studii, toate rudele, cunoştinţele inepte şi amantele talentate şi puse pe căpătuială. Idiocraţia urăşte valorile, le striveşte, le umileşte, le terfeleşte şi le aruncă.

‘Şi ce, bă, dacă ai frecat duda ani de zile la facultăţi străine, ai venit cu câteva hârtiuţe!’, spunea un cunoscut de-al nostru într-o cuvântare electorală. Omul competent trebuie să plece capul şi să o ia la sănătoasa, încotro vede cu ochii, ca să nu mai fie umilit de aceia care când comunică despre faptul că vor să îşi ia maşină, scriu cum face pisica, nu cum îi obligă cratima.

Mă uit oripilat la situaţia cronică din învăţământul românesc şi situaţia acută din cel sucevean, în care, în condiţiile unui arest şi aşa supraaglomerat, au poposit acolo doi dascăli. Din punctul meu de vedere, de la educatorul din Brodina până la directorul celui mai de fiţe liceu, toţi sunt dascăli. Modele. Făuritori de generaţii şi modelatori de suflete.

Oricât de dezgustat aş fi, nu pot să încep să împart linii la palmă doar judeţului nostru. Am să mă limitez la a spune că este o situaţie regretabilă, iar faptul că au fost prinşi doi profesori, psihopaţi sexuali, în judeţ, în aceeaşi zi, este doar o neagră coincidenţă. Dacă ni s-ar face media pe toţi anii în ziua în care luam două note mici, poate toţi am putea fi etichetaţi drept ‘putinţei la minte’.

Ştim că, statistic, nu suntem nici mai buni, nici mai ticăloşi decât alţii, dar întrebarea e, totuşi: ‘Cum sunt alţii?’ Pentru că ştim cu toţii că educaţia şi sănătatea sunt cenuşăresele sistemului. Pentru că testele psihologice care se dau profesorilor sunt nişte simulacre menite să bage câţiva bani unor psihologi mai autorizaţi decât alţii şi atât! În suplinire se intră ca în pădure, iar unii profesori care (mulţumim Cerului!) sunt doar sociopaţi şi psihopaţi simpli, care îşi propun să lase cât mai mulţi corigenţi, şi nu şi prădători sexuali, sunt motive de laudă pentru şcoli. ‘Să pună şeaua pe copii, că altfel nu iese nimic din ei,’ spun unii cu mândrie nedisimulată.

Am avut parte, în şcoală, şi de modele, dascăli cu ţinută şi ştaif, dar şi de adevăraţi sociopaţi care ajunseseră profesori şi considerau că bătaia e ruptă din Rai. Am luat pumni şi palme pentru că am fluierat în şcoală, pentru că am fumat la Autogară sau, pur şi simplu, pentru că aşa se distrau ei. Să te pocnească cu capul de tablă şi să îţi urle în faţă, ca un posedat, în timp ce aveai unghiile lui băgate în gât. Nu, nu am făcut liceul la şcoala specială, ci chiar la un liceu fanion din ţară.

Dar să lăsăm amintirile că nu ajungem nicăieri. Că multe şcoli produc absolvenţi dintre care nici măcar unul nu ia bacul ne spune, poate, că ar trebui revigorate şcolile de meserii. Însă, dacă nu găsiţi o metodă mai bună de depistare şi pedepsire a psihopaţilor din sistem, nu vom vedea maşini incendiate, ci sânge pe uşi, şi pe mâinile voastre, a dătătorilor profesionişti din umeri.

Deputat USR
Radu Tudor Ciornei