23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

AUR, despre cererea Rusiei: O pretenţie impertinentă şi inacceptabilă

nato si romania

Comunicat de presă

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) consideră cererea explicită a Rusiei de retragere a trupelor şi echipamentelor NATO din România ca fiind o pretenţie impertinentă şi inacceptabilă. Această solicitare reprezintă, deopotrivă, un şantaj cinic la adresa Occidentului, punând în pericol securitatea şi stabilitatea în întreaga regiune.

‘România trebuie să-şi coordoneze perfect acţiunile ce ţin de securitate cu aliaţii din NATO şi UE, în contextul escaladării militare de la graniţa ruso-ucraineană. Totodată, România trebuie să-şi afirme şi să-şi apere propriile interese în negocierile pentru rezolvarea crizei. Ameninţarea cu forţa este inacceptabilă, iar astfel de ameninţări justifică pe deplin măsurile de apărare luate de NATO. NATO a fost şi este o alianţă defensivă, iar rolul său este pe deplin legitim în raport cu atitudinea agresivă a Rusiei. Sperăm ca această criză să se rezolve doar pe cale diplomatică’, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR.

‘Atragem atenţia Administraţiei Prezidenţiale şi Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti că trebuie să protejeze interesele celor peste jumătate de milion de români din Ucraina, care trăiesc în regiunile istorice nordul Bucovinei, Maramureşul istoric şi Sudul Basarabiei, şi care sunt supuşi de Kiev unui proces accelerat de asimilare prin limitarea accesului la şcoală şi la presa în limba română, precum şi prin hărţuirea organizaţiilor şi liderilor români care trudesc acolo la păstrarea identităţii lor naţionale. Solicităm autorităţilor de resort de la Bucureşti să ceară cu fermitate Kievului renunţarea imediată la prevederile legislative ce îngrădesc drepturile minorităţii româneşti din Ucraina’, a subliniat deputatul George Simion, co-preşedinte AUR.

Alianţa pentru Unirea Românilor salută acţiunile diplomatice ale NATO, considerând că soluţia diplomatică este singura care poate detensiona criza, evitând astfel escaladarea acesteia.