23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

USR propune soluţii pentru criza preţurilor la energie

sigla USR

Comunicat de presă

USR solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru adoptarea unor soluţii reale pentru sprijinirea populaţiei şi firmelor în contextul crizei preţurilor la energie. Legea de plafonare şi compensare a facturilor, promovată de PNL şi PSD, nu ajută consumatorul casnic, neglijează marii consumatori de energie şi creează piedici pentru noi investiţii în energie regenerabilă. USR consideră necesar a fi adoptate, de urgenţă, măsurile pe termen scurt cuprinse în proiectul de lege depus în luna octombrie 2021 şi detaliate în policy brief-ul intitulat ‘Propunerile USR pentru soluţionarea crizei preţurilor la energie’.

Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, atrage atenţia că în ultimele două luni milioane de români fie au primit reduceri derizorii de 2-3 lei în factură, fie nu au primit nimic. Asta în ciuda faptului că preţurile au fost şi compensate şi plafonate. În acelaşi timp, concurenţa a fost redusă prin retragerea de pe piaţă, în premieră, a şapte furnizori de gaze naturale cu un portofoliu de zeci de mii de clienţi. Mai mult, producţia de energie regenerabilă este redusă artificial prin supraimpozitare şi astfel preţul pe bursă creşte prin diminuarea ofertei de energie.

Legea aflată acum în vigoare nu se adresează marilor consumatori industriali de energie, iar aceştia sunt forţaţi să reducă activitatea şi chiar să închidă temporar producţia, cu efecte negative directe asupra economiei.

‘Românii au început să vadă eşecul legii de compensare şi plafonare a facturilor. Am avertizat încă de la dezbaterile din toamna trecută că legea va crea probleme şi am venit atunci cu soluţii reale pentru reducerea TVA-ului, eliminarea accizei şi a certificatelor verzi din facturi, precum şi ajutoare reale pentru întreprinderile româneşti. Cu actuala lege, consumatorii casnici nu văd un impact real în preţurile pe care le plătesc şi nu sunt protejaţi. Vedem cum industria României se închide şi cum mii de oameni ajung în şomaj tehnic în plină iarnă. Nu mai este timp de pierdut cu discursuri sterile la televizor. Trebuie să acţionăm acum pentru protejarea consumatorilor de energie şi cerem de urgenţă o sesiune extraordinară a Parlamentului’, declară Cristina Prună.

Deputatul USR Claudiu Năsui susţine reducerea taxelor pe energie ca soluţie de urgenţă pentru ajutarea cetăţenilor şi firmelor în criza preţurilor la energie. Pe termen mai lung, singura soluţie este repornirea investiţiilor în producţia de energie a ţării.

‘Există soluţii pentru criza facturilor la energie prin care trecem. Şi pe termen scurt, şi pe termen lung. Mai trebuie doar voinţă politică să adoptăm soluţiile care funcţionează şi nu doar să cosmetizăm dezastrul. Fără birocraţie inutilă statul poate reduce imediat facturile, eliminând taxele şi impozitele din ele. Şi pentru întreprinderi putem face un credit fiscal, tocmai ca să susţinem toate firmele, fără dosare cu şină, cereri şi altele. Pe termen lung, esenţială este deblocarea investiţiilor în producţia de energie electrică. Până acum, birocraţia şi imprevizibilitatea statului au văduvit masiv România de investiţii’, declară Claudiu Năsui.

Concret, USR propune:

1. Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, şi eliminarea accizei pe energie electrică.

2. Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale.

3. Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

Aceste măsuri ar avea un efect direct în factură fără birocraţie şi fără praguri artificiale. Legea de plafonare şi compensare aflată acum în vigoare creează o iluzie mincinoasă pentru consumatori cu privire la preţul real al energiei şi gazelor naturale. Românii trebuie în continuare să fie stimulaţi în alegerea unor oferte mai bune pentru furnizarea serviciilor.

Pe termen lung, USR propune opt măsuri, printre care folosirea a celor peste 10 miliarde de euro bani europeni pentru investiţii, decăpuşarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia şi finalizarea centralei pe gaz de la Iernut.

Mai multe detalii şi argumente în policy brief-ul ‘Propunerile USR pentru soluţionarea crizei preţurilor la energie’.