23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

USR a lansat proiectul „Monitor PNRR”

PNRR

USR a lansat, luni, proiectul ‘Monitor PNRR’, un instrument prin care pot fi ‘urmărite’ şi ‘diagnosticate’ jaloanele şi ţintele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

Pe platforma online https://MonitorPNRR.eu/ sunt evidenţiate jaloanele şi ţintele PNRR, cu termenele aferente şi analiza îndeplinirii acestora, din perspectiva USR.

Proiectul este finanţat de Parlamentul European, prin grupul politic Renew Europe.

‘PNRR nu este al unui Guvern, ci este al cetăţenilor europeni, Guvernele fiind doar mecanismele instituţionale de implementare a programului în interesul cetăţenilor’, a declarat, la lansarea proiectului, europarlamentarul Dragoş Pîslaru, care a subliniat că aceste fonduri trebuie cheltuite eficient şi transparent.

El a amintit că, din cele 672,5 de miliarde de euro acordate la nivel european, prin PNRR, revin României peste 29 de miliarde de euro.

‘În România, PNRR este planul nostru de ţară, o şansă istorică pentru repararea României şi plasarea ei între statele moderne ale Europei şi este singurul proiect de investiţii real, cu indicatori, ţinte, calendar, buget detaliat. (…) PNRR este un program bine făcut şi a obţinut o evaluare maximă din partea Comisiei Europene. Pentru ca toată lumea să poată avea acces, să ştie ce se întâmplă cu acest program e nevoie de o monitorizare obiectivă, atentă şi detaliată a modului în care PNRR trece de pe hârtie în concret. (…) Ne-am dori ca ‘Monitor PNRR’ să fie un exerciţiu prin care să ne asigurăm că Guvernul îşi face datoria faţă de cetăţeni’, a afirmat Pîslaru.

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea a explicat că monitorul are un motor de căutare în funcţie de cuvinte, piloni, componente, un cronometru până la finalizarea PNRR şi alocările pe componente – transport, sănătate, educaţie etc.

‘PNRR este acum un şantier în organizare. Jaloanele stabilite pentru 31 decembrie 2021 erau măsuri de organizare a şantierului. Considerăm că, din cele 21 de jaloane, 13 sunt îndeplinite complet, restul sunt în întârziere sau sunt sunt îndeplinite formal, însă defectuos. Guvernul a făcut eforturi pe ultima sută de metri, unele măsuri trebuie însă reconsiderate. Tot ce nu este îndeplinit acum sau e doar bifat şi are probleme de fond poate pune în pericol reformele şi investiţiile următoare. De astăzi, publicul din România are la îndemână un instrument unde poate căuta toate jaloanele şi ţintele, pe domenii, pe cuvinte cheie, împreună cu stadiul lor la zi’, a spus Ghinea, coordonator politici publice USR.

Echipa ‘Monitor PNRR’ a mai lansat luni ‘Buletinul de sănătate al PNRR’, un raport de analiză care va avea o periodicitate trimestrială şi va include alerte privind situaţia planului şi va oferi o privire asupra modului de implementare a acestuia.