28 martie 2024

Politik

Politica la absolut!

USR cere Prefecturii Constanţa să atace în justiţie actele care au permis construcţia ansamblului rezidenţial de pe plaja sălbatică Corbu

plaja Corbu

Mai mulţi parlamentari USR cer Prefecturii Constanţa să atace în justiţie actele care au permis emiterea autorizaţiilor de construcţie pentru pseudo-satul pescăresc de pe plaja sălbatică Corbu, aflată în patrimoniul UNESCO.

Acest ‘Sat Pescăresc’ este, de fapt, un ansamblu rezidenţial de lux, cu peste 150 de imobile şi care se întinde pe o suprafaţă de 27.700 m, adică o înşiruire de betoane în mijlocul unei arii naturale protejate prin lege.

Cu privire la acest dezastru ecologic, aflat în plină desfăşurare, au atras atenţia, în repetate rânduri, parlamentarii USR, iar, de această dată, Stelian ION, Radu MIHAIL, Costel VICOL, Remus NEGOI, Cristina RIZEA, Cristian BORDEI, Claudiu MUREŞAN, Dragoş POPESCU şi Andrei POSTICĂ au depus joi, 17 februarie 2022, la Prefectura Constanţa o solicitare de a fi atacate în regim de urgenţă:

  1. autorizaţiile de construcţie în baza cărora s-au demarat lucrările;
  2. PUZ-urile pe care s-au întemeiat autorizaţiile de construcţie;
  3. hotărârile Consiliului Local al Comunei Corbu prin care această suprafaţă de plajă a fost transferată din domeniul public al Statului în domeniul privat al Comunei Corbu.

Argumentele aduse de semnatari sunt următoarele:

  • Este interzisă înstrăinarea plajelor, care fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, către un particular (art. 136 alin. (3) din Constituţia României);
  • Este interzisă amplasarea oricăror construcţii pe terenuri acoperite de dune, aşa cum este cazul în situaţia de faţă (art. 60 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2002);
  • A fost intabulat în mod nelegal terenul pe care se ridică betoanele de către administraţia publică locală în august 2005, fiind parte integrantă a Plajei Corbu, care este o zonă protejată Natura 2000, fiind parte a Rezervaţiei Biosferei ‘Delta Dunării’;
  • În mod abuziv, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), aflată în subordinea Ministerului Mediului, a avizat favorabil acest proiect imobiliar prin Avizele nr. 41/24.09.2020 şi 42/24.09.2020, cu încălcarea prevederilor legale menţionate şi ignorarea completă a modului în care această construcţie va afecta ecosistemul natural.

‘Cât dispreţ trebuie să ai pentru a călca în picioare legea chiar aşa pe faţă? Constituţia României zice foarte clar că plajele fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, iar legea interzice orice fel de construcţie pe dunele de nisip. Administraţia Deltei Dunării se află în situaţia penibilă în care anunţă pe site-ul propriu că amendează cu sume între 3.000 şi 6.000 de lei pe oricine campează în rezervaţie, dar permite prin avizul său betonarea a 3 hectare de plaja protejată’, a declarat Stelian Ion, vicepreşedinte USR şi deputat.

Solicitarea făcută către Prefectura Constanţa nu este singurul demers iniţiat de USR pentru a stopa acest dezastru ecologic. Stelian Ion a anunţat faptul că a pregătit o interpelare către prim-ministrul Nicolae Ciucă şi ministrul Mediului Barna Tanczos, prin care a solicitat trimiterea de urgenţă a corpului de control şi măsuri concrete pentru oprirea acestei crime împotriva naturii.

În plus, Stelian Ion a pregătit o solicitare prin care cere în scris clarificări primarului din Corbu:

‘Este impardonabil să ignori Constituţia şi legea şi să consideri rezervaţia naturală a Deltei drept o tarla pe care o poţi folosi după bunul plac. Despre această monstruozitate am discutat şi cu colegii mei din Biroul Naţional al USR. S-a înţeles gravitatea situaţiei motiv pentru care conducerea USR şi-a asumat susţinerea pentru salvarea acestor arii protejate’.

Această adresă către Prefectura Constanţa vine după ce USR a solicitat, săptămâna trecută, ministrului Mediului, Tanczos Barna, să prezinte public şi în regim de urgenţă toate avizele şi autorizaţiile în baza cărora a fost demarată construcţia ansamblului rezidenţial de lux de pe plaja sălbatică Corbu. Practic, USR a cerut ministrului Mediului să verifice legalitatea acestei construcţii.

În acest sens, deputata USR, Cristina Rizea, i-a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare deschisă ministrului Mediului, prin care i-a adresat o invitaţie publică de a merge pe şantierul din mijlocul plajei Corbu pentru a vedea cât de mare este impactul asupra mediului înconjurător. Este al doilea semnal de alarmă pe care Cristina Rizea l-a ridicat cu privire la riscurile acestei construcţii de pe plaja sălbatică Corbu, dar şi în ceea ce priveşte semnele de întrebare cu privire la legalitatea procesului.

La rândul său, Claudiu Mureşan, senator USR şi preşedinte al Comisiei pentru mediu din Senat, i-a adresat, pe 9 februarie, o interpelare lui Tanczos Barna prin care solicita clarificări în acest caz:

‘Domnule ministru, vă rog pe de o parte să clarificaţi legalitatea Adresei emisă de Ministerul Mediului, semnată de domnul secretar de stat, Laurenţiu Adrian Neculaescu, şi adresată Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi APM Constanţa, prin care stabilea că Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa să fie autoritatea competentă pentru parcurgerea etapelor procedurii de evaluare a impactului asupra mediului şi pentru emiterea acordului de mediu.
Pe de altă parte, vă solicit să îmi furnizaţi toate actele de reglementare emise în cazul proiectului de investiţie, cu autorizaţia de construire nr. 114/18.12.2020, precum şi toate documentele care stau la baza emiterii acordului de mediu’.

De asemenea, Remus Negoi, senator USR, a fost la faţa locului, împreună cu alţi colegi din partid, pe 5 februarie, şi a făcut publice imagini cu şantierul, din care reiese clar că nu este vorba de niciun ‘Sat Pescăresc’, ci de o construcţie în toată regula de blocuri într-o zonă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Detalii, aici: https://bit.ly/36fVB82.

USR nu va asista impasibil la această distrugere a naturii şi va acţiona prin toate mijloacele legale pentru a o opri.