13 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Senatorul PSD Angel Tîlvăr: „Îmbunătăţirea legii plafonării preţurilor la energie este o prioritate!”

Angel Tîlvăr

Comunicat de presă

Este cert că este nevoie de ajustarea, în regim de urgenţă, a legislaţiei privind plafonarea preţurilor la energie şi reducerea poverii financiare a facturilor la electricitate şi gaze naturale. Cetăţenii trebuie protejaţi.

Liberalizarea fără noimă a pieţei de energie a dus la facturi uriaşe, care au început deja să fie emise pentru luna decembrie a anului 2021, atât pentru consumatorii casnici, dar şi pentru companii. Este absolut şocant să constatăm că anumiţi furnizori de energie recunosc că nu au aplicat plafonarea şi compensarea prevăzută de legislaţia în vigoare şi au preferat să emită facturi halucinante pentru consumul de energie pe luna trecută.

PSD a pregătit deja un set de măsuri menit să sprijine şi să protejeze populaţia de riscul debranşării, dar şi să evite dificultăţile cu care se vor confrunta companiile româneşti, atât cele private cât şi cele de stat, multe dintre acestea riscând să-şi suspende activitatea, dacă lucrurile nu se vor schimba rapid. Specialiştii PSD au propus simplificarea procedurilor de plată a compensaţiilor pentru furnizorii de energie, concomitent cu simplificarea consistentă a procedurilor birocratice prin care consumatorilor vulnerabili li se vor acorda vouchere de energie, cu o valoare suficient de mare pentru a face faţă facturilor majorate. În acelaşi timp, se are în vedere extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie şi la IMM-urile afectate puternic de creşterea preţurilor la energie.

De asemenea este absolut obligatorie elaborarea unor sancţiuni clare şi descurajante pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislaţia în vigoare, astfel încât cei care se joacă cu bună-ştiinţă cu facturile oamenilor şi ale firmelor să plătească în consecinţă.

Este nevoie ca la nivel politic, să se ajungă rapid la o formă de implementare, cu celeritate, a acestor măsuri suplimentare pentru protejarea consumatorilor de energie, iar guvernul trebuie să se preocupe, cu multă responsabilitate, de accesarea şi utilizarea tuturor instrumentelor financiare europene în domeniul energiei. Până în 2030, ca ţară, avem la dispoziţie, atât prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi prin Fondul de Modernizare, 16 miliarde de Euro, pentru dezvoltarea sistemului energetic. Aceşti bani trebuie cheltuiţi cu folos, atât pentru extinderea reţelei şi conectarea la energie electrică şi gaze naturale, dar şi pentru investiţii în unităţi de producţie din surse regenerabile, energie nucleară, cogenerare sau biocombustibili.

Angel Tîlvăr,
Senator PSD de Vrancea