23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

Deputatul PNL Cristina Burciu: Românii din zona rurală vor beneficia de asistenţă medicală de specialitate

Cristina Burciu

Declaraţie de presă

Populaţia din mediul rural va beneficia în scurt timp de servicii medicale integrate, în urma unui proiect derulat de Guvern, în următorii trei ani. Acest demers presupune înfiinţarea a peste 200 de centre comunitare integrate, în care vor funcţiona cabinetele medicale, îndelung aşteptate în localităţile de la ţară, unde nu există astfel de servicii sau ele funcţionează parţial.

Programul guvernamental este în fază de implementare, până în prezent fiind deja elaborat Manualul Centrelor Comunitare Integrate, care urmează a fi propus pentru finanţare din fondurile distribuite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Potrivit acestui program, cele 200 de centre comunitare integrate vor fi deservite de specialişti, nu doar din medicină: medici de familie, medici specialişti, rezidenţi, psihologi sau consilieri şcolari.

Aceştia vor fi la dispoziţia cetăţenilor care au diferite probleme şi nevoi, împreună cu asistentul medical comunitar şi asistentul social.

Conform estimărilor Guvernului, în prezent România are aproximativ 949 de comunităţi din mediul rural considerate vulnerabile din punctul de vedere al asistenţei medicale primare. Punerea în practică a investiţiilor respective va scoate din izolarea medicală sute de mii de oameni, care vor avea acces direct la serviciile de sănătate indispensabile, monitorizare, tratament, consultaţii şi alte forme de sprijin.

Consider apreciabil că derularea acestui obiectiv important de investiţii va aduce lumina pe chipurile celor 47% dintre românii care locuiesc în comunităţile rurale mici, respectiv posibilitatea de a primi îngrijiri medicale de specialitate în aceste centre comunitare, aidoma locuitorilor din mediul urban.

Este lăudabil acest deziderat de înfiinţare a centrelor comunitare în România rurală, deoarece astfel va fi valorificată unica şansă ca oamenii din zona rurală să beneficieze de asistenţa medicală completă absolut necesară, fapt ce înseamnă atât economisirea de timp şi bani, cât şi mult mai multe vieţi salvate.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU