13 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Senatorul Eugen Ţapu-Nazare (PNL): „Impozitarea suplimentară pe proprietate, propusă de ministrul PSD al Finanţelor, ne întoarce în comunism”

Eugen Ţapu-Nazare

Comunicat de presă

Partidul Naţional Liberal priveşte cu maximă îngrijorare declaraţiile ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, prin care şi-a anunţat intenţia de a introduce noi taxe pe proprietate. O asemenea decizie ar descuraja consolidarea şi extinderea proprietăţii private şi ne-ar aduce în situaţia de dinainte de 1989. Propunerea ministrului PSD al Finanţelor ‘O maşină la o familie’, cu taxarea suplimentară a unei a doua sau a treia maşini, aminteşte îngrijorător de comunism, care a lovit tocmai în proprietatea privată. PNL nu va accepta niciodată aşa ceva şi cât timp va fi la guvernare aşa ceva nu se va întâmpla.

Pentru PNL proprietatea este sfântă, iar un principiu major şi cât se poate de clar al liberalismului este tocmai încurajarea proprietăţii private. Oamenii care muncesc, oamenii care au venituri, care au plătit impozite şi taxe nu trebuie penalizaţi, trebuie încurajaţi. Mai mult, proprietatea privată este garanţia unei societăţi democratice, garantează putere şi autonomie în faţa statului. Dorinţa de a acumula bunuri pe căi legale, prin muncă, iniţiativă, creativitate, trebuie încurajată.

În ceea ce priveşte posibila introducere a impozitării progresive, pentru Partidul Naţional Liberal acest subiect este închis definitiv. Cât timp PNL se află la guvernare, impozitul progresiv nu va deveni operaţional, va fi menţinut actualul sistem, al cotei unice.

În concluzie, solicităm ministrului de Finanţe prudenţă în declaraţii şi identificarea de soluţii viabile, concrete pentru colectarea de venituri la bugetul de stat.

Eugen Ţapu-Nazare
Senator PNL