23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

Scăderea cu 50 la sută a accizei la combustibil – soluţia pentru stoparea scumpirilor

În România, ponderea combustibililor în totalul coşului de consum este de 8%. În cazul cetăţenilor cu venituri mici si medii el este de 12%! Mai mult, traversăm o perioadă în care întreaga populaţie este grav afectată de impactul crizei energetice. Este cât se poate de necesar un pachet major de soluţii care să reducă facturile la gaze şi electricitate şi să calmeze puseul inflaţionist manifestat la acest început de an. Iar una dintre primele şi cele mai importante astfel de măsuri este scăderea temporară cu 50% a accizei la combustibil, care astăzi a fost propusă şi aprobată în şedinţa Coaliţiei. Fapt care reduce automat şi imediat preţul la pompă cu peste 1 leu, în condiţiile în care, acum, motorina sau benzina au ajuns la 7 lei/litru.

Pentru următoarele 6 luni, pentru benzina şi motorina standard, în limitele de suportabilitate ale bugetului, prin renunţarea la jumătate din valoarea accizelor la combustibili, statul român renunţă la încasarea unor venituri, iar cetăţenii şi toate companiile care deţin parcuri de autovehicule comerciale scăpă de marea povară a costurilor cu care se confruntă acum.

Mai mult, aşa cum arată calculele specialiştilor, acest tip de plafonare a preţurilor la combustibil, împreună cu plafonarea RCA-urilor, poate coborî inflaţia la un nivel cu o singură cifră.

Suntem datori şi responsabili faţă de fiecare cetăţean al României să ne susţinem angajamentele luate şi să găsim cele mai bune soluţii pentru a le asigura stabilitatea şi susţinerea. De aceea, fiecare zi de guvernare trebuie să producă efecte pozitive prin măsuri cum este cea de astăzi.

Vasile Toma,
Deputat de Iaşi
Secretarul Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură a Camerei Deputaţilor