Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) solicită Guvernului eliminarea de urgenţă a restricţiilor de funcţionare a restaurantelor şi măsuri fiscal-bugetare pentru compensarea pierderilor înregistrate în 2020 şi 2021.
Solicitările au fost făcute, marţi, la Craiova, de reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), în cadrul unei întâlniri cu autorităţile competente la care au participat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Economiei, Florin Spătaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Levente Vass, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu.
‘Sperăm ca această industrie să fie relaxată, să poată funcţiona normal în următoarea perioadă, şi avem promisiuni că există această dorinţă. Cerinţele industriei HORECA sunt renunţarea de urgenţă la închiderea la ora 21,00 a restaurantelor, pentru persoanele cu certificat verde, şi revenirea la un program normal de funcţionare; eliminarea restricţiei de funcţionare la 50% din capacitatea restaurantelor şi permiterea de evenimente private pentru persoanele care deţin certificat verde. Sperăm ca aceste cerinţe să fie cât mai repede soluţionate având în vedere că industria noastră este foarte bine ancorată în realitate şi 85% din personalul industriei ospitalităţii este vaccinat’, a spus preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), Corina Macri.
Potrivit acesteia, patronatele din HORECA solicită, de asemenea, finalizarea măsurilor de compensare cu 20 % a pierderilor înregistrare în 2020 faţă de 2019, la finalul anului 2021, compensaţii financiare pentru 2021, raportate la 2019, având în vedere că nu există nicio măsură de sprijin luată în calcul pentru acest an, precum şi decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat.
‘Cerem sprijin financiar pentru finalizarea măsurii 2 capital de lucru demarate în decembrie 2020, care este activată în această lună, dar numai pentru o parte din sumele promise în 2020, şi aşteptăm găsirea unei soluţii, astfel încât această măsură să fie finalizată, pentru că antreprenorii din industria locală au foarte mare nevoie de aceşti bani pentru a trece peste această perioadă. Cerem finalizarea măsurilor de compensare cu 20% a pierderilor înregistrare în 2020 faţă de 2019, la finalul anului 2021. Ţinând cont că şi anul 2021 ne-a afectat puternic, nu am funcţionat nicio lună fără restricţii, cerem compensaţii financiare pentru 2021 raportat la 2019, având în vedere că nu există nicio măsură de sprijin luată în calcul pentru acest an. Cerem decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este readus în câmpul muncii, cât şi posibilitatea utilizării pentru angajaţi concomitent’, a detaliat Corina Macri.
Patronatele din HORECA mai solicită modificarea Codului Muncii pentru flexibilizarea condiţiilor privind angajarea de forţă de muncă, în condiţiile în care se confruntă cu acută lipsă de personal, precum şi anularea impozitului pe venit pentru 2021 pentru firmele afectate de restricţii şi reducerea impozitelor şi taxelor locale.
În cazul în care Guvernul nu poate găsi soluţii pentru compensaţii financiare, patronatele din HOREA cer compensarea datoriilor şi obligaţiilor bugetare până la 30 iunie 2022 sau amnistie fiscală pentru cei a căror activitate a fost restricţionată în acest an.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că se va crea un grup de lucru comun în vederea armonizării legislaţiei la nivel naţional, ‘pentru că se pare că există nişte diferenţe la nivel de judeţe’. Acesta a reafirmat că a fost prelungită valabilitatea voucherelor de vacanţă neconsumate în aceşti ani şi în 2022 şi vor fi alocate vouchere de vacanţă şi în 2022.
Mai multe articole
România are nevoie de un preşedinte social-democrat, iar Republica Moldova de un partid social-democrat de stânga puternic
Fără justiţie socială, democraţia moare!
Partidul Alternativa Dreaptă îşi anunţă lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare