23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

Parlamentarii UDMR: Nu susţinem limitarea deţinerii suinelor în gospodării; iniţiativa a fost modificată la Senat

UDMR precizează miercuri că nu susţine limitarea deţinerii suinelor în gospodării şi că iniţiativa legislativă din Senat se referea strict la exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane, dar a fost modificată în comisiile de specialitate, formaţiunea arătând că, în Camera Deputaţilor, proiectul de lege va redobândi forma depusă iniţial la Parlament.

‘În aceste zile au apărut informaţii false conform cărora UDMR ar interzice creşterea porcinelor în gospodării. Iniţiativa legislativă a UDMR vizează strict exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane, nicidecum nu interzice creşterea porcinelor în gospodării. O astfel de măsură ar împiedica atât fermierii în activitate, cât şi funcţionarea acestui sector’, a declarat deputatul Magyar Lorand, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, potrivit unui comunicat al UDMR.

El adăugat că proiectul de lege iniţiat de UDMR a suferit modificări majore în comisiile de specialitate din Senat.

‘În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, UDMR a cerut retrimiterea proiectului de lege la comisii, însă această solicitare a fost respinsă. Totuşi, UDMR nu a votat împotriva proiectului de lege, deoarece în Camera decizională dorim să adoptăm această iniţiativă, în forma sa iniţială’, a arătat Magyar Lorand, deputat de Satu Mare.

Potrivit deputatului, UDMR a elaborat această iniţiativă legislativă tocmai pentru a ajuta fermierii, iar scopul este de a facilita şi nu de a complica exploatarea porcinelor cu noile reguli.

‘Gospodarii nu pot fi restricţionaţi nici în creşterea şi exploatarea, nici în comercializarea porcinelor. Suntem conştienţi de faptul că pesta porcină, în primul rând, împiedică fermierii, pe cei care respectă regulile, însă în răspândirea epidemiei au un rol mult mai important operatorii, care comercializează şi transportă animalele fără control, iar tocmai din acest motiv înăsprim regulile în acest sens. Încurajăm ca exemplele bune aplicate în Vest să fie puse în practică şi în România pentru combaterea epidemiei. În plus, trebuie să facem diferenţă între fermele mici şi exploataţiile comerciale profesionale de porcine. Acestea din urmă sunt ferme izolate, care funcţionează bine din punct de vedere al biosecurităţii şi care nu ar trebuie să fie afectate de bolile apărute în fermele mici. Referitor la reglementarea creşterii porcinelor au apărut deja multe proiecte lipsite de sens care au afectat în mod negativ fermierii în ultima perioadă, UDMR reuşind până în prezent să împiedice adoptarea acestora’, a explicat deputatul.

Magyar Lorand a anunţat că proiectul de lege va fi modificat în Camera Deputaţilor în următoarele săptămâni pentru a redobândi forma elaborată de specialiştii UDMR, cea care a fost depusă iniţial la Parlament.

Deputatul Konczei Csaba a afirmat că, în vederea combaterii, răspândirii şi stopării epidemiei pestei porcine, iniţiativa UDMR separă în două categorii creşterea porcinelor în gospodării.

‘Întrucât nu este nevoie de supraveghere din partea medicului veterinar pentru fermierii care deţin porcine destinat consumului familial, i-am inclus pe aceştia în prima categorie, iar astfel, în acest caz se justifică stabilirea numărului de porcine deţinute. În a doua categorie am inclus acei fermieri care trebuie să se înregistreze la Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor şi sub supravegherea medicului veterinar pot deţine, comercializa şi pot efectua activitate de reproducţie de suine, nefiind obligaţi să înregistreze o întreprindere sau o societate în acest scop la ORC. Pe lângă deţinerea de suine în gospodării, într-o altă categorie am inclus acele întreprinderi şi societăţi care se ocupă de comercializarea porcinelor, fiind obligaţi să respecte toate normele sanitar-veterinare în vigoare’, a precizat deputatul de Covasna.