23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

Întâlnire între mediul de afaceri din Aiud şi reprezentanţii Electrica pentru identificarea de soluţii la problema facturilor mari

Comunicat de presă – senator Călin Gheorghe Matieş

Am organizat o întâlnire între reprezentanţi ai unor societăţi comerciale din Aiud cu reprezentanţii Electrica, în contextul în care operatorii economici sunt împovăraţi de facturile mari la energie, iar orice disponibilizări, în această perioadă, pot fi adevărate tragedii familiale. Aşa cum mă ştiţi, nu fug de responsabilitate, de subiectele considerate sensibile şi caut soluţii la problemele stringente ale comunităţilor din judeţ.

Firmele din Aiud au apelat la generatoare electrice pentru a evita facturile mari la energie. Costurile energiei se regăsesc în preţul final al fiecărui produs, ceea ce poate afecta grav societatea sau clienţii ei, în funcţie de caz. Afectată de facturile la electricitate este şi Uzina de Vagoane Aiud, care are facturi de aproape 6 ori mai mari faţă de perioada anterioară scumpirilor.

Aceste majorări vor face ca foarte multe business-uri să fie neproductive. Mă bucur că am reuşit să aduc la aceeaşi ‘masă’ reprezentanţii firmelor şi pe ai furnizorului energie, care a promis că vor căuta soluţii. Voi transmite problemele semnalate şi reprezentanţilor PNL ai Ministerului Energiei, responsabili de situaţia creată şi obligaţi să caute soluţii.

Este de neînchipuit ca factura la curent sau gaz să lase oamenii fără resursele necesare vieţii de zi cu zi. Şi cu atât mai puţin să-i lase în întuneric sau în frig. Este inadmisibil ca zeci de mii de IMM dar şi companii cu mii de angajaţi să fie aruncate-n faliment de preţurile uriaşe ale electricităţii sau gazelor. Este de neacceptat ca şcoli, spitale, instituţii de stat să fie incapabile să-şi achite facturile şi să tragă obloanele.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că la nivelul Guvernului se analizează introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri începând cu 1 aprilie. Tot de la 1 aprilie consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie care va include TVA redus la 5% precum si compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum. PSD pledează pentru aplicarea şi completarea urgentă a măsurilor anunţate de guvern, începând cu 1 februarie, nu din aprilie!

Populaţia şi economia au nevoie ACUM de soluţii şi de sprijin real, fără birocraţie, pentru achitarea facturilor ACTUALE şi a celor care vor urma. Iar acestor soluţii urgente, pe termen scurt, trebuie să li se adauge cele structurale, care să rezolve cauzele acestei uriaşe crize, care afectează chiar siguranţa naţională. De aceea e nevoie de convocarea CSAT, aşa cum a cerut deja preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Senator PSD Alba
Călin Gheorghe Matieş