19 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Deputatul Glad Varga: E inadmisibilă apariţia deficienţelor de fiecare dată când se relansează ‘Casa Verde Fotovoltaice’

Glad Varga

Deputatul Glad Varga (PNL Arad), membru în Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor, consideră că este ‘inadmisibilă apariţia deficienţelor de fiecare dată când se relansează’ programul ‘Casa Verde Fotovoltaice’, el cerând ‘măsuri urgente’ pentru ca programul să poată fi accesat de către cei interesaţi.

‘Programul Casa Verde Fotovoltaice se confruntă la fiecare sesiune cu blocaje, care pot dura, după cum s-a constatat, şi câteva luni. Aşa s-a întâmplat şi ieri, când înscrierile au fost suspendate la doar câteva ore de la lansare, din motive tehnice. Pentru un program cu impact major în creşterea eficienţei energetice, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, deci un program cu efecte benefice importante pentru starea mediului şi a sănătăţii noastre, consider că este inadmisibilă apariţia aceloraşi deficienţe de fiecare data când se relansează’, a transmis, joi, parlamentarul arădean, printr-un comunicat de presă.

El cere Administraţiei Fondului pentru Mediu şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor ‘să ia măsuri urgente de remediere a problemelor apărute, pentru ca persoanele interesate să se poată înscrie şi să beneficieze de sumele alocate’.

‘Şi nu mă refer doar la problemele tehnice de azi, ci şi la ce urmează după înscriere, adică evaluarea dosarelor, pentru care sper că s-a alocat personal suficient’, a mai transmis Glad Varga.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat, miercuri seara, că a decis suspendarea, pentru a doua oară în aceeaşi zi, a înscrierilor în aplicaţia informatică a Programului Casa Verde Fotovoltaice, având în vedere că aceasta nu a funcţionat corespunzător nici după reluarea înscrierii de la ora 16,00.

Bugetul alocat pentru acest program de ridică la valoarea de 263,7 milioane de lei, iar în plus, pentru a creşte şansele utilizării integrale a bugetului alocat, în aplicaţia informatică se va permite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni.

Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional. Finanţarea se acordă în pondere de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei. Suma finanţată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de beneficiarul final, din surse financiare proprii. (Foto: gladvarga.ro)