13 iunie 2024

Politik

Politica la absolut!

Declaraţie de presă – deputat Ştefan-Bucur Stoica (PNL)

Stefan Bucur Stoica

Semnarea contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate a drumului de mare viteză Craiova – Lugoj a intrat în linie dreaptă

După 11 luni de la iniţierea demersurilor de către parlamentarii liberali din regiunea Olteniei şi de Sud-Vest a României pentru includerea în Bugetul de stat pe anul acesta a finanţării studiului de fezabilitate al drumului de mare viteză Craiova – Lugoj a fost declarat câştigătorul licitaţiei pentru elaborarea acestei documentaţii.

Asocierea Egis Romania SA – Search Corporation S.R.L.- Italrom Inginerie Internaţională SRL – Geostud S.R.L. – ECO Geodrum S.R.L. – Egis International SAS a fost desemnată câştigătoarea acestui contract de peste 92,7 milioane de lei fără TVA.

Este un pas important în materializarea acestei investiţii care are un parcurs lung, dar pentru care anul 2021 rămâne fără îndoială momentul T0 al unui proiect de anvergură, cu un impact uriaş pentru întreaga regiune de Sud -Vest a României. Astfel, a fost deblocat un proiect mult aşteptat care a fost prea mult timp tergiversat de la implementare.

Aşteptările sunt mari şi de aceea responsabilii din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi CNAIR au obligaţia să gestioneze impecabil acest proiect şi să elimine riscurile de blocaj. Obiectivul drumului de mare viteză Craiova – Lugoj este o prioritate în materie de infrastructură rutieră pentru întreaga ţară.

Vorbim despre o investiţie care va aduce relansarea economică a zonei prin creşterea gradului de conectivitate si de mobilitate a mărfurilor datorită suprapunerii peste coridorul european Orient East – Med care uneşte Europa Centrală cu porturi de la Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Mediterană.

Beneficiile realizării acestui proiect sunt imense pentru comunităţile din regiune şi reprezintă o recunoaştere a principiului – investiţiile urmează infrastructura.

Prin concretizarea acestui proiect, întreaga reţea de autostrăzi din România capătă coerenţă, viitorul drum expres între Craiova şi Lugoj fiind cel care va face legătura cu Coridorul IV şi, totodată, va facilita accesul din Regiunea istorică Banat spre capitala României.

O veste şi mai bună, pe lângă semnarea acestui contract, care sper să aibă loc cât mai curând, ar fi finalizarea Studiului de fezabilitate înainte de termen. Este prematur să ne pronunţăm în acest sens, dar cred că acesta ar fi un semn de normalitate în România pentru a reuşi să recuperăm întârzierile mari de dezvoltare a infrastructurii de transport acumulate în ultimii 30 de ani.

Voi monitoriza atent parcursul acestui proiect care este unul de suflet pentru mine şi nu voi ezita să sancţionez orice întârziere sau eventual blocaj în implementarea lui. Dezvoltarea Regiunii Oltenia şi bunăstarea comunităţilor locale depind de existenţa unei reţele de drumuri de mare viteză corect dimensionată şi adaptată nevoilor de conectivitate şi mobilitate.

Deputat PNL,
Ştefan-Bucur STOICA