Dacian Cioloş a anunţat luni că demisionează din funcţia de preşedinte al USR şi a menţionat că nu ia în calcul o nouă candidatură la următorul congres al partidului. ‘Am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia, pentru că sensul pentru care am candidat pentru preşedinţia partidului a fost să contribui la modernizarea partidului – de care eu cred că acest partid are nevoie după fuziune – şi pentru ca acest lucru să se întâmple aveam nevoie şi de susţinerea şi de complicitatea Biroului Naţional. Credinţa mea este că USR este în continuare o alternativă pe scena politică din România, o alternativă la extremism. (…) Nu mai candidez la funcţia de preşedinte. Nu are niciun sens’, a arătat Cioloş, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul partidului.
Cioloş a reamintit că înaintea Congresului USR din 2021 i-a propus lui Dan Barna să nu candideze nici unul dintre ei la şefia partidului, pentru a crea condiţiile unei ‘regenerări’ în formaţiune.
‘Iată, din păcate, am ajuns în aceeaşi situaţie, dar cu o întârziere de câteva luni. Sper încă o dată ca ai mei colegi să aibă înţelepciunea şi împreună să avem înţelepciunea să depăşim acest moment, pentru ca USR să devină ceea ce ne dorim cu toţii’, a spus el.
Pe de altă parte, Cioloş a declarat că s-a confruntat în repetate rânduri cu un vot de 11 – 14 în Biroul Naţional, aspect care a indicat o falie în partid.
‘Nu puterile mi-au lipsit mie, ci încrederea că putem colabora împreună. Puterea nu trebuie să o concentreze un singur om. Şi în USR nu cred că va reuşi nimeni, niciun om, nici din afară, să concentreze puterea şi de unul singur să ducă partidul într-o anumită direcţie. Dar fără încredere că putem colabora unii cu ceilalţi şi că avem interese comune, fără acea încredere – nu mimată, ci sinceră, concret exprimată în deciziile care se iau – va fi greu să reuşim. Şi atunci când ai sistematic în Biroul Naţional un vot 14 – 11, asta arată că e acolo o falie care e greu de depăşit. Şi, sper eu, colegii mei să o poată depăşi’, a afirmat Cioloş.
El a menţionat că prin proiectul pe care l-a propus Biroului Permanent a susţinut o deschidere a partidului faţă de mediul de afaceri şi societatea civilă. Totodată, a subliniat că va rămâne membru USR.
‘Rămân un membru de partid şi voi căuta în continuare, cu ceilalţi colegi care cred că acest partid, pentru a avea un viitor, are nevoie de împrospătare, de reconectare la societate, are nevoie de curajul de a-şi recunoaşte limitele pe care trebuie să le depăşească în perioada următoare’, a spus Cioloş.
Potrivit acestuia, interimatul va fi asigurat de către Cătălin Drulă, vicepreşedintele care a întrunit cel mai mare număr de voturi în Biroul Naţional. Pe de altă parte, Cioloş a opinat că în partid ar trebui să înceapă o dezbatere legată de modificarea statutului.
‘Nu cred că ‘business as usual’ e în continuare o soluţie pentru USR. (…) Eu cred că USR are încă în faţă o perioadă de timp în care va trebui să tragă şi învăţămintele participării la guvernare, a ceea ce s-a întâmplat în criza politică pe care am cunoscut-o la sfârşitul anului trecut şi să ofere o nouă platformă pentru ceea ce se va întâmpla în 2024′, a afirmat Cioloş.
Mai multe articole
România are nevoie de un preşedinte social-democrat, iar Republica Moldova de un partid social-democrat de stânga puternic
Fără justiţie socială, democraţia moare!
Partidul Alternativa Dreaptă îşi anunţă lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare