23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

Cresc preţurile în industria prelucrătoare şi în construcţii

Managerii români estimează, pentru perioada decembrie 2023 – februarie 2024, o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi în servicii, precum şi o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare şi în construcţii, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% . Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +17%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +30%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).

Instituţia menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.