13 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Comunicat de presă – senator PSD Ioan Stan

Ioan Stan

În ciuda faptului că Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor la energie şi gaze, acestea intră în vigoare de la 1 februarie şi nu de la 1 ianuarie aşa cum şi-a dorit PSD. Partidul nostru propusese o soluţie juridică prin care compensarea facturilor să se aplice începând cu 1 ianuarie, variantă pe care miniştrii PNL ai Energiei şi Justiţiei au respins-o, fără o justificare solidă. Cu toate acestea, PSD susţine în continuare că aplicarea retroactivă a compensării pe luna ianuarie era posibilă, fiind o soluţie eficientă atât pentru consumatorii care îşi puteau plăti facturile, cât şi pentru furnizori, care puteau încasa facturile, dar insistenţele noastre s-au lovit de opoziţia miniştrilor mai sus amintiţi.

Acestea fiind spuse considerăm că aplicarea noilor plafoane şi compensări doar pentru lunile februarie şi martie, nu reprezintă o soluţie perfectă, dar asigură totuşi un sprijin consumatorilor. Nu este ceea ce ne-am dorit, dar trebuie subliniat că dacă PSD nu ar fi fost la guvernare nici măcar nu s-ar fi discutat despre o nouă ordonanţă pentru protejarea populaţiei.

În acest context, o miză mare pentru PSD rămâne reglementarea pieţei din luna aprilie, când vor înceta măsurile luate acum în regim de urgenţă. Sub acest aspect, singura soluţie rezonabilă pentru prevenirea unor şocuri majore este revenirea la un sistem reglementat, pe o durată limitată. De aceea PSD a constituit deja un grup în partid care lucrează la elaborarea actelor normative necesare pentru un calendar de reglementare a pieţei energiei şi gazelor, începând de la 1 aprilie. Din păcate această intervenţie a statului pe piaţa energetică este necesară deoarece toate datele economice disponibile arată că efectul liberalizării pe pieţele energetice en-gros a generat preţuri de 2,5 până la 5 ori mai mari în septembrie 2021, faţă de septembrie 2020. În fapt nu există concurenţă reală, iar preţurile nu scad cum promiteau profeţii PNL ai liberalizării.

Subliniem faptul că PSD a intrat la guvernare tocmai pentru a corecta derapajele socio-economice grave din ultimii doi ani, unul dintre aceste derapaje fiind şi cel al liberalizării pieţei energetice.

Senator, Ioan Stan

(Foto: Radio AS)