23 iulie 2024

Politik

Politica la absolut!

Comunicat de presă – PSD Suceava

Suceava

PSD este deplin solidar şi sprijină total guvernul României şi toate instituţiile statului român, în toate demersurile pe care le vor face pentru protejarea populaţiei, a economiei şi a intereselor naţionale. De altfel, în cadrul PSD s-a constituit un grup special de lucru care evaluează în permanenţă evoluţiile din Ucraina şi asigură suportul pentru comunicarea şi acţiunile partidului nostru pe plan intern şi internaţional. În acest sens vom susţine, prin reprezentanţii noştri în structurile statului, orice acţiuni sau demersuri ale partenerilor României, ale NATO, ale Uniunii Europene, pentru reinstaurarea ordinii internaţionale de drept şi sancţionarea Rusiei.

Referindu-ne la situaţia ţării noastre, putem afirma fără orice dubiu că, din punct de vedere militar, România este deplin protejată. Apartenenţa la NATO este garanţia cea mai puternică în acest sens.

Din punct de vedere economic subliniem faptul că România are suficiente gaze stocate, pentru ca împreună cu extracţia naţională, să asigure consumul intern fără sincope. Mai mult există şi un plan consistent pentru situaţia opririi totale a livrărilor de gaze via Ucraina. Totodată, reprezentanţii PSD din guvern, respectiv miniştrii de la Apărare, Finanţe, Economie, Agricultură, au discutat cu premierul Ciucă pentru a gestiona efectele crizei din Ucraina asupra preţurilor la gaze, carburanţi, produse agricole şi alte produse de larg consum. Sub acest aspect, ţara noastră are capacitatea să asigure în continuare populaţiei toate cele necesare şi nu există, în prezent, riscuri în acest sens.

Din punct de vedere social, PSD susţine eforturile autorităţilor locale din zonele de frontieră pentru gestionarea situaţiei. În acest sens evaluările grupului special de lucru al PSD arată că este necesar un sprijin suplimentar pentru judeţele de frontieră din Fondul de Rezervă. De asemenea, partidul nostru a solicitat Comisiei Europene, prin europarlamentarii săi, să sprijine România în gestionarea eventualelor efecte ale conflictului, asigurarea siguranţei frontierelor şi a resurselor pentru refugiaţi.

Nu în ultimul rând, din punct de vedere diplomatic, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a întreprins deja discuţii diplomatice cu reprezentanţii diplomatici ai Ucrainei şi Republicii Moldova şi va avea în perioada următoare consultări şi discuţii directe cu oficiali din regiune şi Ucraina.

Având în vedere contextul prezentat, PSD face apel la toate forţele politice din România pentru consens şi colaborare în interesul naţional. Este mai important decât oricând să lăsăm orice dispute politice de-o parte, să acţionăm cu maturitate, să fim uniţi şi să avem un dialog constructiv.

Senator, Ioan Stan