13 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

AUR propune un pachet de măsuri rapide pentru protejarea economiei şi a populaţiei de efectele crizei energetice

Comunicat de presă

Alianţa pentru Unirea Românilor solicită guvernului adoptarea unui set de măsuri rapide pentru contracararea crizei energiei care afectează grav nivelul de trai al populaţiei şi funcţionarea economiei româneşti.

Dincolo de contextul energetic internaţional, cauza principală care a generat creşterea preţurilor la energie în România este liberalizarea făcută fără să existe condiţii de piaţă concurenţială. Din moment ce peste 80% din producţia de energie este autohtonă, cea mai mare parte a ei fiind sub controlul direct al statului, iar costurile de producţie nu au crescut decât în foarte mică măsură, nu există nicio justificare pentru creşterea de până la 10 ori a preţurilor.

Aceste preţuri nejustificat de mari sunt un atac direct la buzunarul cetăţenilor şi al firmelor din România, înfăptuit cu largul concurs al autorităţilor statului care au permis acest lucru. Din acest motiv, ministrul Energiei Virgil Popescu trebuie imediat demis.

A.U.R. propune Guvernului României adoptarea de urgenţă a următoarelor măsuri pentru protejarea nivelului de trai al populaţiei şi a economiei româneşti:

* Revenirea imediată la preţuri reglementate în energie, plafonarea preţului final plătit de consumator, până când vor exista condiţii pentru o concurenţă reală. ANRE poate impune un preţ reglementat care să acopere costurile de producţie şi o marjă a profitului de o singură cifră, care să depăşească cu 1 sau 2 puncte procentuale rata inflaţiei.

* Realizarea de investiţii în noi capacităţi de producţie energetică. În loc să utilizeze resursele publice pentru diverse scheme de compensare a facturilor, este de preferat ca statul să facă investiţii în obiectivele energetice noi: reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, finalizarea termocentralei de la Iernut etc.

* Eliminarea schemelor de compensare care sunt o formă mascată de a menţine profiturile uriaşe ale ‘băieţilor deştepţi’ din energie.

* Deschiderea de discuţii cu Uniunea Europeană pentru eliminarea obligativităţii cumpărării de certificate de carbon de către producători, ca măsură tranzitorie pentru depăşirea crizei energetice.

A.U.R. consideră că o majoritate guvernamentală de 70% are toate pârghiile legale, constituţionale şi politice pentru a interveni rapid în sprijinul populaţiei şi al economiei româneşti. Există voinţă politică la nivelul alianţei PSD-PNL-UDMR pentru a proteja nivelul de trai al românilor şi a economiei naţionale?