13 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance; 50% din piaţa construcţiilor a apelat la asigurător

Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance, jumătate din piaţa construcţiilor apelând la acest asigurător care era extrem de flexibil, a declarat, marţi, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Cristian Erbaşu, la un eveniment de specialitate.

„Ştiţi foarte bine că au fost multe şocuri: şocul preţului materialelor de construcţii, şocul bancar – şi acesta este un şoc, mai ales în zona asigurărilor. Ştiţi bine că în construcţii avem mai multe tipuri de asigurări: fie de participare la licitaţie, de bună execuţie, de reţineri pentru avans. În momentul în care a avut loc un al doilea faliment major – şi de data aceasta cu o influenţă mult mai mare, mă refer a City Insurance, zona construcţiilor a fost puternic afectată – 50% din piaţa construcţiilor apelând la acest asigurător care, era extrem de flexibil, dar uitaţi flexibilitatea unde a dus, deşi nu construcţiile au contribuit la falimentul acestei companii, ci alte domenii. Sunt probleme majore pe care noi le întâmpinăm, care ne vor duce în situaţia de a nu mai fi capabili să ducem lucrările mai departe”, a afirmat Cristian Erbaşu.

Potrivit liderului patronatelor din construcţii, impredictibilitatea este ‘cel mai mare duşman al firmelor de construcţii’. În opinia sa, companiile suferă în momentul de faţă din lipsă de lucrări, deşi se anunţă foarte multe proiecte, însă ele întârzie să apară.

‘În Occident, în schimb – în Franţa, Italia, Germania – a izbucnit o avalanşă de proiecte care chiar se derulează. În condiţiile astea, din nou avioanele sunt pline într-o singură direcţie cu lucrători din construcţii care pleacă în fiecare zi, care sunt cei mai tineri, cei mai buni, cei mai în forţă, cei mai pricepuţi. Cei mai pricepuţi calificaţi – aceştia deja pleacă. Dacă ar fi fost proiecte care se derulau deja în România, măcar o parte dintre ei ar fi putut fi păstrată să lucreze’, a susţinut Cristian Erbaşu.

El a adăugat că ‘sunt voci în piaţă care spun că vor veni firme din afară’.

‘Vor veni şi veţi vedea că nu se vor adapta şi nu vor lucra. Firmele turceşti lucrează bine în Turcia, vor veni în România, dar au nevoie de forţă de muncă locală, au nevoie de companii cu care să colaboreze local. Vom vedea cât de bine se vor adapta condiţiilor din Uniunea Europeană. Foarte multe dintre ele sunt firme extrem de bune. Acestea vin doar pentru a lua o lucrare-două şi vor pleca’, a arătat acesta.

Pe de altă parte, Erbaşu consideră că avem mult de recuperat în ceea ce priveşte managementul şi digitalizarea.

‘În ceea ce priveşte administrarea, managementul, digitalizarea, avem extrem de mult de recuperat. Companiile noastre similare din Occident sunt mult mai avansate din acest punct de vedere. Dacă autorităţile nu se străduiesc să se dezvolte în această direcţie vom rămâne în acest blocaj al transferului de hârtii care produc blocaje, întârzieri şi, de cele mai multe ori, chiar costuri suplimentare’, a mai spus liderul patronatelor din construcţii.

Decizia ASF privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurare – reasigurare City Insurance, constatarea stării de insolvenţă şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia a fost publicată pe 27 septembrie, în Monitorul Oficial.

PRIAevents a organizat marţi o conferinţă online care aprofundează tematica despre sectorul construcţiilor şi real estate în România.