29 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Guvernul propune astăzi eliminarea meselor calde pentru elevi în ianuarie şi februarie

masa caldă

COMUNICAT DE PRESĂ

Guvern care alocă zero lei pentru masă caldă pentru ianuarie şi pentru februarie deşi programul trebuia să fie disponibil elevilor din prima zi de şcoală luni. Deşi HG-ul PNMS (Programul Naţional Masă Sănătoasă) avea termen 1 noiembrie 2023, Consiliul Economic şi Social îl are abia astăzi, 10 ianuarie, pentru avizare. Nu este o simplă întârziere birocratică, ci blocarea sprijinului pentru copii şi familiile acestora într-o perioadă foarte grea cu preţuri crescute.

Luni, pe 8 ianuarie, conform legilor educaţiei, peste 1 milion de copii trebuiau să primească masă caldă sau pachet la şcoală, de la Ministerul Educaţiei, dar asta nu s-a întâmplat deloc. Mai grav, Ministerul Educaţiei cere încă 30 de zile să aprobe şcolile, în baza unor criterii de selecţie care nu există, ci vor fi şi acestea ulterior publicate prin Ordin al ministrului, abia apoi pot începe licitaţiile.

Reamintim că nu este prima dată când Guvernul alege să ia bani din mesele copiilor, anul trecut din cei 195.000.000 lei alocaţi pentru 1.000.000 de copii au tăiat mai mult de 90% din resurse la începutul anului şcolar 2023-2024. Amendamentele USR de extindere a programului şi cele de acordare către familii a sumelor pentru pachetele de hrană în zilele în care programul este blocat şi legea a fost încălcată de minister au fost respinse, dar primarii USR asigură în multe şcoli din fonduri locale mese la cererea şcolilor pentru a suplini blocajul Guvernului.

Din analiza datelor SICAP anul trecut, din cauza blocajelor naţionale, doar 101 şcoli din cele 450 au reuşit să finalizeze licitaţiile. Din cele 349 de şcoli rămase, doar una a demarat o procedură de licitaţie publică, fiind însă anulată. Astfel, având în vedere faptul că în lipsa licitaţiilor asigurarea mesei calde este imposibilă, doar 37.855 de elevi din cei 181.253 au reuşit să beneficieze de program, reprezentând 20.88% . Dacă ne raportăm la ţinta de un milion de copii, prevăzută de Legea nr. 198/2023 pentru acest an şcolar, doar 3.7% din copiii care ar fi putut să primească o masă caldă au primit asta din fondurile naţionale. Banii necheltuiţi au ajuns în fondul de rezervă al premierului Ciolacu, care i-a putut realoca discreţionar.

‘Pentru o familie din mediul rural, cu doi copii, un părinte salariat şi unul care are grijă de gospodărie, doar pe navetă ar fi trebuit să dea peste jumătate din salariu şi nici ajutorul pentru masa hrănitoare cât să se poată concentra copii nu îl au. Mi-a scris o profesoară de matematică de la un Colegiu Naţional că are două gemene în clasă, foarte bune, dar de când vin pe rând la şcoală, pentru că nu îşi mai permit părinţii toate biletele, nu mai pot ţine pasul. Naveta nu o au într-o treime din judeţe şi acum nici masă caldă niciunde. Finlanda era o ţară săracă când a pornit programul pentru fiecare copil şi a câştigat prin asta mult. Mai aproape de noi, cu bani mai puţini, avem Chişinău unde e deja în fiecare şcoală, costul pentru viitorul copiilor, dar şi pentru economia României acum în criză de resurse umane este imens, mult mai mare decât cei 15 lei pe zi pe care îi iau ei acum copiilor. Din miliardul alocat programului de masă în şcoli deja 300 de milioane se vor întoarce la fondul de rezervă al premierului Ciolacu, din mesele pe care copiii nu le mai primesc iarna asta’, declară Oana Ţoiu, deputată USR din Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială. (Sursă foto: Europa FM)