13 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Grupul deputaţilor de dreapta a depus un proiect de lege privind reducerea la jumătate a facturilor la energie şi gaze

gaze

Grupul parlamentar al deputaţilor independenţi de Dreapta a depus miercuri, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege prin care propune, prin cinci măsuri, reducerea la jumătate a facturilor de energie electrică şi gaze naturale, a anunţat deputatul Ionel Dancă, iniţiator.

‘Astăzi am înregistrat proiectul de lege la Camera Deputaţilor, prin care se pot reduce preţurile la facturile de energie electrică şi gaze naturale la jumătate. Este un proiect de lege care răspunde celei mai arzătoare probleme a românilor, în această perioadă, şi pe care Guvernul PSD-PNL se pare că nu reuşeşte sau nu are interesul să o rezolve cu adevărat. Îşi dau cu stângul în dreptul şi se încurcă în soluţii care nu răspund cu adevărat la problema scumpirilor la energie electrică şi gaze naturale’, a declarat Dancă, la Parlament.

Potrivit acestuia, proiectul de lege propune ‘cinci măsuri simple şi clare’ prin care preţul la energie se poate reduce la jumătate.

Dancă a precizat că este vorba despre reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie, eliminarea certificatelor verzi, prin suspendarea acestora pentru o perioadă de 12 luni şi ulterior finanţarea acestora din Fondul pentru mediu, nu din banii populaţiei, eliminarea taxei de co-generare pentru 12 luni şi apoi finanţarea tot din Fondul de mediu, eliminarea accizei la energie şi aplicarea corectă a mecanismului de compensare la energie electrică şi gaze naturale, astfel încât furnizorii au obligaţia să regularizeze facturile din perioada noiembrie-martie pentru limitele de consum lunar stabilite de Guvern pentru toţi consumatorii.

‘Proiectul de lege iniţiat de grupul parlamentarilor independenţi de Dreapta rezolvă cu adevărat problema preţurilor la energie. Este nevoie doar ca majoritate parlamentară PNL-PSD să supună în dezbatere şi să adopte în procedură de urgenţă acest proiect de lege, astfel încât românii s beneficieze de o reducere imediată a preţurilor la energie, cu posibilitatea aplicării retroactive, respectiv după perioada de compensare’, a menţionat Dancă.