13 iunie 2024

Politik

Politica la absolut!

Deputatul Radu Marcel Tuhuţ: Nu putem dezamăgi peste 700.000 de elevi. PSD nu este de acord cu modificarea burselor de merit

Radu Marcel Tihut

Declaraţie de presă

În calitate de părinte sau simplu cetăţean, fost primar sau actual parlamentar, nu pot fi de acord cu o decizie care conduce la scăderea numărului de elevi ce primesc bursă!

Astfel, nu pot fi de acord cu decizia Ministerului Educaţiei de a creşte media şcolară pentru acordarea bursei de merit. În plus, nicio astfel de decizie nu se poate lua fără consultarea asociaţiilor de elevi, părinţi şi cadre didactice.

Criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate, media necesară pentru a beneficia de bursa de merit fiind 9.5, în loc de 8.5, cum era anterior. Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Conform asociaţiilor de elevi, 730.000 de elevi din România rămân fără burse, iar acest lucru este inacceptabil!

De asemenea, ordinul a fost publicat peste noapte, pe 4 ianuarie 2022, fără a fi pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, ceea ce încalcă normele uzuale ale transparenţei decizionale prevăzute de Legea 52/2003.

În acest sens, Partidul Social Democrat consideră că decizia ministrului Cîmpeanu este una total neinspirată şi provoacă tensiune inutilă chiar la începutul noului semestru şcolar. Din acest punct de vedere, consider oportun să existe un dialog transparent cu elevii şi părinţii acestora pentru a se găsi o soluţie de ieşire din criză!

Radu Marcel Tuhuţ, deputat PSD