13 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Scenariu: Klaus Iohannis demisionează și preia șefia Consiliului European

Klaus Iohannis demisionează și preia șefia Consiliului European… Un scenariu care privește direct România și s-ar dezbate, în această perioadă, la Bruxelles!

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va demisiona din funcție pentru a candida la alegerile europarlamentare. Conform scenariului care s-ar fi discutat la Bruxelles, Charles Michel va amîna cît de mult momentul demisiei și asta se va produce după ce își va prelua mandatul de europarlamentar.

Alegerile europarlamentare vor avea loc în iunie, iar pînă la finalul lunii iulie trebuie să se formeze noua Comisie Europeană și Consiliul European.

Aici începe jocul cel mare. Liderii europeni nu vor sub nici o formă ca Viktor Orban să preia șefia Consiliului European, nici măcar o singură zi. Astfel, aceștia vor forța un vot cît mai rapid pentru Consiliul European, iar aici intră în horă… Klaus Iohannis.

Klaus este cel mai longeviv membru al actualului Consiliu European, alături de Viktor Orban. Liderii europeni îl preferă pe Iohannis, care este un membru de marcă al PPE.

La negocierile europene, este posibil ca socialiștii să aibă șefia Comisiei Europene, iar PPE ar urma să aibă șefia Consiliului European. Klaus Iohannis este principalul favorit din partea PPE să devină propunerea pentru șefia Consiliului European.

Dacă planul de la Bruxelles va fi cu finalizare inclusă, atunci KWI va trebui să demisioneze, dacă vrea să preia funcția de la Bruxelles. Potrivit Constituției, în urma demisiei președintelui, automat funcția este preluată interimar de către președintele Senatului, adică de Generalul Nicolae Ciucă.

Un lider extrem de important al PNL a declarat, în exclusivitate pentru POLITIK: să nu vindem blana ursului din pădure!

Scenariul numirii lui Klaus Iohannis la președinția Consiliului European este respins categoric și de europarlamentarul Eugen Tomac (PMP), acesta declarînd la B1 TV că este total „nerealist” ca cineva să-și facă iluzii că șeful statului va obține una dintre cele patru mari funcții importante în Uniunea Europeană.

„Este o intoxicare această informație apărută în presă și dezbătută cu interes politic, evident, al PNL. Această funcție este o funcție extrem de importantă la nivel european și se negociază între statele membre ale Uniunii Europene. Nu este o funcție onorifică, este o funcție de reprezentare politică extrem de importantă”, a spus președintele PMP.

„Nu văd în nici o ecuație, vreo șansă cît de mică sau mare să o aibă președintele Iohannis pentru această poziție extrem de importantă, pentru că familia politică PPE o susține în continuare pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei și ăsta va fi obiectivul principal pentru PPE, restul pozițiilor rămîn negociabile. De aceea cred că este prea devreme și este un scenariu nerealist pe care îl încearcă PNL-ul să-l arunce pe piață, cu scopul de a-l face mai mare decît este pe președintele Iohannis, care n-a reușit un lucru elementar: să impună în ultimii 2 ani de zile, pe ordinea de zi a Consiliului European, deci a instituției pe care, teoretic, PNL-ul crede că o poate conduce, chestiunea Schengen”, a adăugat Tomac.

„Această funcție face parte din pachetul de negociere a celor patru mari funcții europene: președinte de Comisie Europeană, președinte de Consiliu European, președinte al Parlamentului European și președintele Băncii Central Europene. Deci aceste patru mari funcții se negociază între statele membre, plecînd și de la majoritatea care se va crea în Parlament, în funcție de rezultatele alegerilor europarlamentare. Deci îmi este foarte greu să cred că în orice scenariu, cît de optimist ar fi el, există vreo șansă reală pentru ca președintele Iohannis să obțină una dintre cele 4 mari funcții importante în Uniunea Europeană”, a mai spus europarlamentarul.