25 aprilie 2024

Politik

Politica la absolut!

Preşedintele Partidului Libertăţii şi Justiţiei solicită ajutor pentru anularea alegerilor din Serbia

alegeri-serbia

DANAS – Preşedintele Partidului Libertăţii şi Justiţiei (SSP), Dragan Djilas, a trimis o scrisoare conducerii Partidului Socialiştilor Europeni, la care este afiliat, în care solicită sprijinul comunităţii internaţionale pentru anularea alegerilor de la 17 decembrie din Serbia şi formarea unei comisii internaţionale pentru anchetarea tuturor neregulilor semnalate în timpul procesului electoral. Djilas subliniază că a trimis această scrisoare după ce actualul premier al Serbiei, Ana Brnabić, în scrisoarea adresată PES, a „încercat să ascundă frauda electorală, ignorând dovezile privind abuzurile şi minimizând declaraţiile observatorilor internaţionali”.

Djilas a arătat că şeful misiunii de observatori OSCE, Albert Johnson, a declarat că alegerile din Serbia nu au fost corecte şi că au fost marcate de nereguli, de folosirea abuzivă a resurselor publice, de prezenţa dominantă în presă a preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vučić, de campanie negativă şi răspândirea fricii. De asemenea, Djilas aminteşte că Johnson a vorbit despre cumpărarea de voturi şi aducerea de alegători din alte state pentru a vota pentru alegerile locale de la Belgrad.

Liderul SSP face trimitere şi la declaraţia şefului misiunii de observatori a Consiliului Europei, Stefan Schennach, care a declarat că alegerile din Serbia nu au fost corecte şi că „la Belgrad opoziţiei i s-a furat victoria”. „Vă invit să susţineţi opoziţia proeuropeană din Serbia. Sprijiniţi solicitarea noastră ca alegerile să fie anulate, ca Europa să trimită o comisie care să ancheteze toate neregulile şi care să propună organizarea de alegeri democratice” – se spune în scrisoare şi se adaugă că sprijinul PES ar fi de importanţă capitală nu numai pentru Serbia şi perspectiva ei europeană, ci şi pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest. (Foto: cursdeguvernare.ro)